* На снимката: Барбара, Джон, Джо и Маню

В зората на моята журналистическа практика, само няколко месеца след като бях започнала своя стаж във вестник „Виделина“, през 1994 г. съдбата ме срещна с четирима от тогавашните чуждоезични преподаватели в ЕГ“Б.Брехт“. Всъщност съдбата си има име и се нарича Таня Медарска – Обер. По онова време тя все още учеше в гимназията и мечтаеше да завърши Сорбоната.

IMG_1906

И така, в малката кухня на не особено големия ни апартамент пристигнаха Емануел Терон, който и до сега всички наричат Маню, Джон Кели, Джо Диксън и Барбара. Маню е французин, Джон е американец, Джо и Барбара са англичанки.

Тогава те споделиха, че България им изглежда много назад в сравнение с останалия свят, може би защото е на Балканите, пошегува се Маню. Но хората тук са най-светлите и позитивно настроени умове, които до този момент те бяха срещали. Говореха с много любов за своите ученици, които намираха за много интелигентни и амбициозни. Нито един от тях не обеща да остане в България. Бяха пристигнали тук по различни пътища и причини, но това, което ги обединяваше бе желанието им да опознаят страната ни и да отнесат със себе си частичка от нея.

Снимките от този ден бях прибрала в плик с много други, които са малките ми маркери в спомените. Разглеждах ги преди няколко месеца и вчера, в профила на Таня видях, че се е снимала с Маню.

20таня и маню

И той не е особено променен от 1994 г. насам. Пропуснах да разкажа и това, че Маню, освен, че преподаваше френски, тук се научи да свири на мандолина и свиреше с тогавашния мандолинен оркестър на Елена Генова.

20маню

Оказа се, че съдбата е решила да го развива точно в тази посока. Сега Маню е преподавател, но по музика. При това с лекота говори и за балканската – сръбска и най-вече българска. Заедно с групата си Lo Cor de la Plana, французинът разнася своята частица от България, получена точно в Пазарджик. Той пее провансалски полифонии, партизански песни, български и македонски, постоянно е по концерти и турнета. А би могъл да дойде и в Пазарджик. По време на някой от нашите фестивали.

В Марсилия Маню се озовал заедно с групата си, за да участва в ежегодния им прочут фестивал в Авиньон.

Какво се случва с Джон Кели?

20джон кели-2008

В момента той преподава история в частно училище в Оклахома Сити и в класната му стая има портрет на Христо Ботев. След като се завръща в САЩ, записва в Харвард специалност История на Балканите и става специалист за България.

Все още нямаме информация за двете момичета на снимката, но се надяваме, те да са добре и България да продължава да присъства в живота им.

Що се отнася до Таня Обер, тя завърши Сорбоната и днес преподава френски на чужденци в университета в Марсилия.