Рекордни 189 участници, с 50 повече от миналата година, са заявили участие за поредно издание на международния турнир по тенис на маса Seamaster 2017 ITTF World Tour – Bulgaria Open, което ще се проведе между 15-20 август в зала Арена Асарел в Панагюрище, стана ясно на специална пресконференция, проведена на 20 юли в зала „Родина на Националния стадион „Васил Левски”.

Впечатляващият награден фонд от 130 000 щ.д. привлече състезатели от 29 страни на 4 контитента, сред които и 27 българи. За няколко часа първенството се размина с възможността да посрещне 20 китайски и корейски състезатели, които не са се вместили в крайния срок за записване.

Победителите при мъжете и жените /сингъл/ ще вземат по 16 000 щ.д., а при двойките – по 5 000 щ.д. Миналата година при мъжете титлата грабна Томас Конечни от Чехия, когото отново ще видим в България, а при жените шампион стана Юка Ишигаки от Япония. Титлата на двойки при мъжете и жените извоюваха съответно Алексей Ливенцов/Михаил Пайков /Русия/ и Мисаки Морозино/Мию Като /Япония/.

Сред имената, които ще грабнат вниманието на феновете на тениса на маса тази година, са четвъртият в световната ранглиста Дмитрий Овчаров/Геермания/, Сакура Мори /Япония/ – шампион при жените в Seamaster 2017 ITTF World Tour India Open, Аруна Куадри (Нигерия), четвъртфиналист от Летните олимпийски игри 2016 в Рио де Жанейро, отличен като Star Player of the Year за 2014 г. от Международната федерация по тенис на маса (ITTF).

Ще видим още Касуми Ишикава /Япония/ – шампион при жените в първото издание на турнира през 2015 г. и седма в световната ранглиста, както и детето чудо на тениса на маса Мима Ито, която взе участие и в първото издание на турнира, а в момента е под номер 11 в световната ранглиста. България ще бъде представена и от топ 3 на националната ни ранглиста при мъжете – Теодор Александров, Кирил Попов и Денислав Коджабашев, и най-успешната ни състезателка тази година, която оглавява и националната ранглиста при жените – Елица Замфирова.

„Откритото първенство на България по тенис на маса се доказа като значим и престижен турнир от международен мащаб, който прославя България и прекрасния град Панагюрище по света. Състезанието е едно от шестте в света от мейджър сериите и тази година любителите на тениса на маса отново ще наблюдават на живо изумителната игра на най-добрите в този спорт. Очакваме пълни трибуни – неслучайно многобройната ентусиазирана публика е нашата запазена марка.

Специално за верните зрители на място сме подготвили и много атрактивни награди и възможности да се докоснат до своите идоли – ежедневни томболи с купените за турнира билети, които ще се състезават и за голямата награда в неделя“, сподели Иван Александров, председател на Управителния съвет на Сдружение „Асарел България Оупън“, което е организатор на турнира. Заедно с председателя на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов обявиха, че ще поискат разрешение от ITTF българското открито първенство да носи името на вече покойния благодетел на турнира проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

Цветозар Христов, директор на Seamaster 2017 ITTF World Tour – Bulgaria Open допълни, че за тази година турнирът привлича три пъти повече чужди състезатели, а сред силните държави, които ще вземат участие са Япония, Швеция, Индия, Унгария и др. „Играчите оценяват високо отношението, грижите и признанието, които получават у нас, отличното ниво на организация на турнира и не на последно място любовта на публиката“.

Признание за мащаба и професионалнизма на състезанието са и заявките за участие на международни съдии, сред които има представители на Корея, Норвегия, Русия, Сирия, Йордания, Македония и др., като на място ще присъства и председателят на съдийския комитет към ITTF. Стефан Китов от БФТМ даде заявка за добро класиране на българските играчи, като изрази надежда за четвъртфинал и влизане в първа група при мъже сингъл и пробив при двойките. Амбициите си за добро представяне споделиха и националите Елица Замфирова и Денислав Коджабашев, които също взеха участие в пресконференцията.

Откритото първенство на България е едно от дванадесетте събития, в което състезателите ще се борят, освен за титла и дял от наградния фонд, и за квалификация за място на Гранд финалите на ITTF World Tour. Seamaster 2017 ITTF World Tour – Bulgaria Open ще се играе на 14 маси марка Double Fish Rollaway, а топките са DHS. В края на турнира ще бъдат връчени общо 6 титли: мъже и жени сингъл, за двойки мъже и жени и сингли за младежи и девойки до 21 години. В основната схема на турнира при мъже и жени сингъл влизат по 32 състезатели – 16 поставени в схемата и 16 преминали успешно през квалификациите на турнира (15 и 16 август).

В турнира на двойки, мъже и жени основната схема е от 16 двойки – 8 поставени в схемата и 8 от квалификациите. При младежите и девойките до 21 години схемата е от 32 състезатели – най-добрите 28 и 4 състезатели от страната домакин. Мачовете ще се играят до 5 успешни гейма. Главен съдия на турнира отново ще бъде Мария Ципу, а управител на турнира – Вики Елефтериаде. Точките, които състезателите ще получат за световната ранглиста, са по 250 за победител и 125 за финалист при мъже и жени сингъл, и по 200 за победител и 100 за финалист при мъже и жени /двойки/, като записването за двойки все още тече и ще продължи до 26 юли.

Генерален спонсор на откритото първенство на България – Seamaster 2017 ITTF World Tour – Bulgaria Open е „Асарел-Медет” АД, най-значимото и структуроопределящо предприятие за региона на Панагюрище. Тази година освен патрон на спортното събитие, Министерството на младежта и спорта подкрепя турнира и финансово с 30 000 лв. целеви средства. Спонсори и тази година са и немската фирма „Liebherr”, китайската компания „Double Fish”, българската пенсионна компания „Съгласие” и много други наши и чужди фирми. Организатор на турнира е Сдружение „Асарел България Оупън“ с председател Иван Александров.