„Само за няколко месеца в град Пещера беше основан Общинския комитет „Васил Левски“. Този комитет си постави целта да изгради паметник на Апостола. Той събра пари, намери художник и скулптор, те успяха да го изпълнят и в рамките на само няколко месеца ние стоим до този хубав паметник, изграден, пак казвам, за невероятно кратко време. Благодаря на жителите на Пещера, на ръководството на града за това, че учуди всички ни със своя ентусиазъм и със своята решимост, и с това че изпълни обещанието, което общинското ръководство беше дало пред себе си“. – това заяви вчера в Пещера, председателят на Националния комитет „Васил Левски“ Васил Василев, по време на словото си в родопския град.

Той бе тук, за да присъства на откриването на Скулптурната композиция  “Клетва на Васил Левски” , открита вчера вечерта в Пещера по повод 180 г. рождението на Васил Левски.

Паметникът бе изработен от скулптора Спас Киричев, а средствата бяха събрани с дарения на хората от града по идея на Общински комитет ”Васил Левски”. Много пещерци бяха изпълнили площта пред паметника, а 68 Бригада „Специални сили“ осигуряваше почетен караул.