Четири възможности за приятно прекарване на времето се отварят тази събота, сочат прессъобщения от три общини.

В Стрелча

предстои празникът на града, когато ще бъдат отбелязани 48 години от обявяването на населеното място за град. Празненствата там ще започнат в 10.00 ч. на Минералния градски плаж със състезание по плуване. Хубавото е, че ще можете да се порадвате на жаркото слънце и водата, докато чакате следващото събитие на спортния комплекс – илинденските борби, те ще започнат в 16 ч.

Малко по-късно, в 17.30 ч. в сградата на Историческия музей ще бъдат връчени и традиционните за този нед звания – Почетен гражданин и Почетен знак на общината. Пак там ще бъде открита и ретро-изложба, която проследява развитието на Стрелча през годините.

Ценителите на изящните изкуства ще могат да се докоснат до творчеството на Златю Бояджиев, тъй като градската галерия разполага с негови картини.

На централния площад – „Дружба“ ще се проведет вечерните концерти с участието на ансамбъл „Чинари“, а след това ще пее Нелина. денят ще бъде затворен с празнична заря над площада.

На Свети Константин

Традиционният събор на курорта край Пещера за втора поредна година събира фолклорни състави от цялата област. В 9 часа ще стартира конкурсната програма и ще продължи до 18 часа, когато на сцената ще излезе пловдивския оркестър „Детелини“.

В 20 ч. ще започне концертното представление на народния певец Здравко Мандаджиев и танцово шоу „Кабири“. Час по-късно своето огнено шоу ще покажат „Дивинитас крю“ като прелюдия към запалването на огъня.

В неделя, 30 юли, ще продължи конкурсната програма, а победителите ще бъдат отличени на церемония по награждаването в 17.30 ч.

В Равногор

ще се проведат традиционните младежки вечери, които са известни и като „Изпращане на набора“. Събитието съществува от близо петдесет години и навремето е било общо изпращане на младежите, навършили 18 години, в казармата. Днес казарма няма, но по този начин Равногор оказва почит на своите навлезли в пълнолетието граждани. Струва си да присъствате, защото ще видите едно от най-големите хора, което се извива на централния площад и погледнато от въздуха, прилича на огромна вита баница.

На следващия ден в Равногор ще има фолклорен концерт, който също е много забавен, защото участниците в него са чужденци, които изучават нашите песни и танци.

В Жребичко

ще се проведе традиционният събор на селото. От 19,00 часа в центъра ще свири оркестър Хебър. Заповядайте да се повеселим заедно и макар за кратко, да изпълним мегдана с живот, както някога! – призовават организаторите на тържеството.