По случай навършването на 80 години от създаването на Централен минерален плаж във Велинград, Общинският съвет  взе единодушно решение той да бъде преименуван и да носи името на своя създател Йосиф Шнитер. Неговият син Антон и внучката му проф. Мария Шнитер бяха официалните гости на тържеството по този повод.

26йосиф1

То се състоя в Художествена галерия „Цвета Шуманова” Община Велинград.

Кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев изнесе благодарствено слово, отправено към Йосиф Шнитер, като каза: „Благодаря на този велик и стойностен човек, със значим принос за развитието на нашия край. Човек  с европейско мислене, който е положил основата за бъдещето на нашия град.

Инж. Бельо Мандраджиев връчи решението на ОбС Велинград на сина на кмета Йосиф Шнитер- Антон Шнитер. Сред  официалните гости бяха внуци и родственици на фамилията Шнитер. Голямо бе тяхното щастие и вълнение. Антон Шнитер, който е на 89 години и внучката на Йосиф Шнитер проф. Мария Шнитер с много голямо вълнение изразиха своята благодарност. Според тях това преименуване на плажа, е най-големият подарък и признание за техния баща и дядо.

В галерията бе експонирана изложба на фотоси на Йосиф Шнитер. Представен бе документален филм за конкурса „Царица на Плажа”.

Йосиф Шнитер е първият кмет на с. Лъджене и кмет на първата сборна община от селата  Чепино, Лъджене и Каменица през 1934-1936 г. Той полага здравите основи на бъдещия национален и международен балнеологичен курорт и на бъдещата СПА столица на България и на Балканите. По време на неговото управление е открита първата ски-шанца в Чепино, създаден е първият съвет по курортно дело, каптирани са изворите за водоснабдяване от местността Легоринец. Той изготвя първите рекламни материали за курорта и го популяризира с фотоизложби в страната и чужбина. По негова идея на 25 юли 1937 г. в Лъджене е открит първият по рода си в Европа минерален плаж с 50-метров басейн.