Ана Гройс, PZdnes.com

Стотици социалисти тръгват в събота, на 29 юли, за традиционния събор под историческия връх. В местността „Историческа поляна” членове и симпатизанти на БСП ще отбележат 126-тата годишнина от създаването на Българската социалистическа партия и началото на социалистическо движение в България.

Програмата със събития стартира на 28 юли от Стара Загора – домакин на проявите, в които се очаква да се включи председателят на НС на БСП Корнелия Нинова. И тази година е предвидено велосъстезание за купа „Бузлуджа 2017”, което ще се проведе в петък на 28 юли. Награждаването на победителите ще бъде пред Паметника на свободата на връх „Шипка”. Началото на традиционния митинг-събор на левицата е точно в 11:00 часа.

И тази година е предвидено да има отново безплатни кюфтета и кебапчета за хилядите членове – традиция, която много отдавна бе забравена. За тях вече се подготвят и стотици рейсове под наем от цялата страна, които ще щурмуват пътя от Казанлък, където елитът на БСП най-вероятно ще пренощува.

От Пазарджик към историческия връх ще отпътуват най-малко 10 автобуса с активисти. Този път сбирката на червените ще бъде съпроводена от драконовски мерки за сигурност, като под върха няма да се допускат нито алкохол, нито чадъри.  В случай че времето се развали, активистите на столетницата трябва да носят дъждобрани.