Димитър Ганчев, змс

Вторият ден от Световното първенство по корабомоделен спорт за скоростни модели- класовете А/В в Пазарджик, се оказа твърде успешен за нашите състезатели. При скоростните модели с електродвигатели бяха подобрени и три световни рекорда от руските състезатели. Фарид Ишметов в клас А1Е, постигна феноменалните 273,556 км/ч, което е нов световен рекорд.

За всеобща радост на руската група, най-малката им състезателка Алиса Долгих пък подобри цели два рекорда при юношите, в клас А1Е- 206,660 км/ч и в клас В1Е с 225,847 км/ч. В клас А1 /до 3,5 куб.см/, след неуспешни стартове на руските и украинските състезатели, начело с 178,220 км/ч поведе варненеца Владимир Миров, като запази и лидерската си позиция в клас А2 /до 6,5 куб.см/ с отличният резултат от 203,851 км/ч, следван от англичанина Норман Лара- 168,224 км/ч. В клас А3 /до 10 куб.см, едноличен водач продължава да бъде руснака Владимир Димошкин с изключителните 216,606 км/ч.

Едноличен водач  през вторият ден стана и  пазарджишкият състезател Седеф Дончев с 262,774 км/ч в клас В1 / с въздушен винт до 2,5 куб.см/. Софиянецът Дончев от скоро е състезател на пазарджишкият Модел яхт клуб и съвсем бързо от изявен авиомоделист се преквалифицира на корабомоделист, и то с отлични резултати направо на Световното.

Вторият ден се оказа фатален за юношите и никой ни успя да запише редовен старт. Но вторият ден се оказа и ден за тактически сметки у някои състезатели, които разчитат на изчаквателната позиция. Да се надяваме, че през утрешният ден времето ще позахладнее още малко и ще е благоприятно за гоненето на нови още по-високи скорости.