Днес е историческа дата, защото ще подпишем договора за добросъседство и сътрудничество с Македония. – това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по врем на днешната си визита в Пазарджик, по повод на откриването на предприятието на КОСТАЛ.

Това е едно добро начало, но предстои много работа и от двете страни така, че той да се прилага такъв какъвто е, с духа, целта и разпоредбата на клаузите в него. Очакваме отговорност след подписването, защото предстои и ратифициране.

Благодаря на нашия парламент, че абсолютно всички парламентарно представени политически сили подкрепиха с декларации усилията на редица български правителства, допълни Захариева. От както аз съм министър имаше два кръга от общо 12 кръга преговори, последният, от които водих и лично с министъра на външните работи на Македония Никола Димитров.

Надявам се след това и македонските политици да бъдат национално отговорни, защото изборът пред тях е или продължаване на изолацията и проблемите с почти всички от съседите им, или нов начин и нов поглед, така че историята да ни обединява, а не да ни разделя, допълни още Захариева.

Очаква се чрез Договора да бъдат постигани цели като: сътрудничеството в двустранен и многостранен план, разширяването на транспортните връзки и комуникации, участие и усвояване на средства по регионални инфраструктурни и по транс-гранични проекти, както и улесняване на контактите между гражданите на двете страни.

Той предвижда да бъде създадена междуправителствена комисия, която да тълкува обективно исторически събития, и в същото време задължава двете страни да не предприемат враждебния действия или териториални претенции една срещу друга.

България и Македония ще си сътрудничат и по отношение на проучването на възможностите за развитие на нова директна връзка между газовите системи на двете страни. Очаква се да бъде подписан и Меморандум за разбирателство между двете транспортни министерства за развитието на железопътните връзки между София и Скопие.

Споразумението между двете страни седмици наред е най-обсъжданата тема в югозападната ни съседка, а ден преди посещението на българската делегация в Скопие група граждани организираха протест в центъра на македонската столица срещу подписването му.

Междувременно на заседанието на ръководството на основната опозиционна партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ още веднъж беше потвърдена готовността на партията да се бори докрай срещу договора с България и да го превърне в тест за политическата готовност на партията преди предстоящите местни избори.