Пет часа след като преряза лентата на ново предприятие в Пазарджик премиерът Бойко Борисов сключи договор за съдтрудничество и добросъседство с премиерът на Република Македония – Зоран Заев.

Подписването на договора за приятелство показва, че там, където има политическо желание, въпросите ще се решат. България и Македония направиха историческата стъпка напред заедно. Това заяви министър-председателят Зоран Заев. Този договор е общ успех и общ принос за стабилността на държавите в региона. Този договор е пример за сътрудничество в региона. Видяхме в правителството на България конструктивен партньор, каза още Заев.

Церемонията се състоя в Скопие в присъствието на външния ни министър и вицепремиер Екатерина Захариева, военният министър Красимир Каракачанов.

Двете договарящи се страни нямат и няма да предявяват териториални претенции една спрямо друга. Всяка от договарящите се страни има право да защитава правата и интересите на своите граждани, на територията на другата страна, в съответствие с международното право, гласи част от договора.

Според документа двете страни “ще разширяват и усъвършенстват транспортните връзки и комуникациите между тях, включително в рамките на регионалните инфраструктурни проекти“.

Преди одобряването на договора и от двете страни, българският кабинет одобри и Меморандум за разбирателство между транспортните министерства на двете страни за развитието на железопътните връзки между София и Скопие. С меморандума българската страна поема ангажимент за доизграждането на железопътната връзка по направлението София – Перник – Радомир – македонска граница до 2027 г.

Днес в Пазарджик Бойко Борисов поясни практическите измерения на това споразумение – коридор №8, както и АМ „Хемус“. На инвеститорите и в Севлиево, Габрово, Ловеч, Плевен – „Хемус“ им е задължителна. По думите му железопътната връзка София-Скопие и магистралата дали на Струма ще я заустим или към София, предстои да бъде решено.

Благодаря на канцлера Меркел, на президента Макрон, че вкараха България в Берлинския процес, въпреки че той е за Западните Балкани, не касае България, каза Борисов визирайки дипломатическата инициатива за влизане на Западните Балкани в ЕС като категорично поясни, че страната ни не е в този кръг, но е включена в процеса, заключи премиерът.