Полицейските служби в Европа са изпратили пощенски картички до укриващи се от наказателно преследване опасни престъпници. Но техните точни адреси са неизвестни. Бихте ли ни помогнали да ги открием?

Докато много от нас се наслаждават на заслужена почивка през лятото, престъпниците не си губят времето. Ваканционните дестинации се утвърдиха като място за укриване на избягали от наказателно преследване престъпници. Те може би са избрали същото място за почивка като Вас….

Ето защо Вашата информация може да има решаващо значение за залавяне на най-издирваните от провоохранителните органи в Европа опасни престъпници. Това става чрез Мрежата на Европол за активно издирване на укриващи се лица (ENFAST). Европол се обръща към Вас да помогнете за установяване на точното им местоположение, за да поемат отговорност за извършените тежки престъпления.

Създали сме пощенските картички на най-издирваните укриващи се от наказателно преследване лица, и те са достъпни на страница  www.eumostwanted.eu/summercampaign. Тук са посочени лица, извършили тежки престъпления в 21 страни на ЕС, включително и от България, за които традиционните методи на разследване не  са дали досега резултат и лицата не са локализирани. Счита се, че те се укриват в страна, различна от страната на извършване на престъплението. Членовете на ENFAST работят в тясно сътрудничество, за да предотвратят бягството от правосъдие.

 

Чрез споделяне на тези пощенски картички и предоставяне на информация Вие може да помогнете да поставим последната съставна част на пъзела , за да стигнем до бегълците. Колкото повече хора видят пъзела, толкова повече се повишава шансът полицията да локализира тези престъпници и да ги вкара зад решетките.

 

36 от най-издирваните в ЕС престъпници са арестувани досега

Издирването сред тълпи от хора се оказа много успешно при проследяване на издирвани лица в миналото. В началото на 2016 г започна да функционира страницата www.eumostwanted.eu , досега на нея са отбелязани 2.5 посетители. 36 криминално проявени лица са били арестувани, от които най-малко 10 са  задържани в резултат на информация, предоставена директно на платформата. 4 укриващи се лица са се предали след като са видели себе си в списъка.

 

Europe’s Most Wanted бе инициирана от общността ENFAST с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са с богат опит при локализиране на укриващи се престъпници или заподозрени, на осъдени за тежки престъпления и на лица, за които е издадена Европейска заповед за арест. Касае се основно за извършители на убийства, измами и други тежки престъпления, както и за трафик на наркотици.

 

Кампанията се провежда под общото за всички европейски страни мото „Скъпи най-издирвани бежанци в Европа – полицията ви иска у дома това лято!“