Шестият национален „Празник на шарената сол, Бъта 2017″  ще се проведе на 19 август, събота, от 10:30 часа, в центъра на селото. Организатори са Народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1927” в село Бъта и Община Панагюрище.

Своето участие във фестивала са заявили от читалищата в селата Блатница, Лесичово, Цар Асен, Боримечково, Мало Конаре, Свобода, Попинци, Баня, Оборище, село Добрич, Димитровградско, домакините от село Бъта, от градовете Пещера, Стрелча, Панагюрище, Велинград и Пловдив, които ще се представят със средновековна кухня.

Участниците могат да се представят с ястия в следните категории: най-вкусна и красиво поднесена шарена сол; най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие; най-красиво подредена маса с приготвени ястия.
Масите, на които са поставени ястията, ще са разделени на три части: продукти, от които се прави шарена сол, как ползваме шарената сол, местни селски ястия.

Приготвените ястия ще бъдат оценявани от професионално жури. Ще има и концерт, в който ще вземат участие фолклорни състави от общината, региона и страната.