Решение на Комисията по досиетата бе отхвърлено от адвокат Валери Пейчев. Решението обявило, че Илия Траханаров от Пазарджик е бил агент на Държавна сигурност. В продължение на две години била водена сериозна битка, стана ясно от думите на адвоката.

В затворническото му досие имало само четири картончета, а също така и писмо, което не е било писано от Траханаров. Без да се прави проверка е написано решението за това, че бившият политзатворник е бил сътрудник на ДС.

След промените през 1989 г. Траханаров е председател на областната организация на СДС в Пазарджик.

Траханаров е бил обявен за сътрудник и доносник на базата на „факти“, които съществуват в картотеките на ДС без неговото знание, както е в случая. Никъде не съществуват документи, които да сочат наличие на доноси или получаване на пари от страна на Траханаров, в подкрепа на решението на Комисията по досиетата.

Преди повече от две години получих съобщение, че съм бил доносник от 1962 г. Пликът ми бе изпратен по пощата. След петдесет и две години, аз не съм знаел, че съм сътрудник на ДС. Псевдонимът ми бил избран от мен самия, изпаднах в ужас. Още тогава реших, че трябва да направя всичко възможно да опровергая това твърдение. Никога и при никакви условия не съм се съгласявал да доноснича.

Роден съм в Гоце Делчев, там съм и осъден на смърт. Първоначално на обесване, а след това с доживот, без право на замяна, като враг на народната власт. Лежал е двадесет години в затвора „за опит за насилствено сваляне на народната власт и като американски шпионин“. Бях на 22 години тогава. Процесът е гледан в Гоце Делчев.

В този процес са осъдени брат ми, баща ми и аз, останалите от семейството бяха интернирани в Рибарица като врагове на народа. Траханаров е пуснат от затвора през 1962 г. , помилван от правителството във връзка с партиен конгрес. Досието му е било водено в Благоевград, а псевдонимът ме е „Златков“. Най-вероятно досието е фалшиво и е било създадено с превантивна цел, за да може да бъде държан в услуга на властта Траханаров.

Веднага след като прочетох решението на комисията отидох при моя адвокат. Поисках веднага да направим възражение.

След дълго протакане и назначаване на експертиза, се оказа, че писмото в папката е писано от друго лице. Почеркът не беше моят. Всичко бе направено с цел да се опетни моето име. Тогава казах: ДС е месомелачна машина на човешки съдби.

Цялата пресконференция – ТУК

Ето и пълната биография на Илия Траханаров – ТУК