Ана Гройс, PZdnes.com

Тя се казва Мария Георгиева. Някои от вас сигурно я познават като забавната Марчела от адвокатската ѝ практика. В момента живее сама. Болна и изоставена от близките и роднините. Разчита на добрината и милосърдието на съседи и познати, които й помагат най-вече с пазаруването. От време на време й носят и домашно приготвена храна.

С невлязло в сила решение на ТЕЛК, на практика Марчела е без доход. Причината, експертната комисия отменя 90-те процента инвалидност и й отрежда 70%. Това кара жената да обжалва решението на местната комисия пред НЕЛК.

Благодетелят Гордън Мерк спасява временно положението, като подкрепя жената с финансови средства, за да посрещне нуждите си. Междувременно обаче Мария се нуждае от медицински грижи, заради влошеното й здравословно състояние. В няколко лечебни заведения в Пазарджик лекарите отказват да я приемат, с мотив, че не е добре изкъпана. Отказ получава и от Спешното отделение, тъй като случаят не бил от тяхната компетентност.

В това безизходно положение Мария е вече от няколко дни. Така се стигна до това загрижени съседи да потърсят медиите, за да се помогне на клетата жена. Запознахме социалните служби с казуса на Марчела. Директорът на регионалната структура Димитрия Гърдева заяви, че служителите ще се срещнат с жената, за да направят оценка и да се предприемат мерки за нейната подкрепа.

Няма как обаче социалните работници да окажат натиск, на което и да е лечебно заведение, за да приеме и лекува болната. По наша информация жената трябва да се лекува от „червен вятър“, а навременната намеса в тези случаи е от решаващо значение.

Нека бъдем преди всичко хора и да подадем ръка на нуждаещата се жена!