Сигнал за препълнени контейнери за смет на Розовски вриз ни изпрати нашата читателка Радка Черкезова. Тя е заснела купища чували, картонени опаковки и други отпадъци край казаните в понеделник. Намерете начин да почистите, апелира тя към общинската администрация в Брацигово, тъй като курортът се намира на нейна територия.

Свързахме се с главният специалист на отдел „Чистота“ – Донка Мицова, която поясни, че всички населени места и курортни зони на територията на общината се чистят по график, с общо две коли. Ако изпратя колата днес в Розово, това означава, че ще остане непочистено село Исперихово, каза още тя. Не може да пусне и колата от Равногор, защото днес по график се чисти курорта Атолука, който е значително по-населен от Розовски вриз.

В четвъртък е денят за прибиране на отпадъци в Розово и Розовски вриз, поясни Мицова. Заради отпускарския сезон, голяма част от работниците в „Чистота“ – та не са на работните си места, допълни още тя, а заради жегата, тези които са на работа, действат от 6 до 14 ч.

Донка Мицова поясни, че е запозната с проблема на Розовски вриз, като при възможност ще уреди извозването на камарите със смет. Това обаче ще оскъпи работата на екипа ѝ, защото означава двукратно разходване на гориво и работна ръка за селото, което ще бъде почистено след ден.

Отговорът обаче не удовлетворява Радка Черкезова, която смята, че мърсотията край нея ще доведе до появата на зарази.

Апелираме към хората, да се съобразяват с графика за сметопочистване и нехранителните отпадъци, които изхвърлят да бъдат складирани пред контейнерите в деня, в който ще бъдат вдигнати от там, каза Донка Мицова. Финансовите възможности на общината не са големи, заради това очакваме съдействие и от гражданите. Контейнерите са предназначени предимно за битова смет. Те не са предвидени за събиране на вехтории и вещи, с които собствениците са решили да се разделят.