Ана Гройс, PZdnes.com

Традиционният събор на село Юндола тази година ще се проведе на 26 и 27 август. Високопланинското село се намира на 16 км от Велинград , по шосето за Банско и Разлог, на 1 400 метра надморска височина. Юндола е мястото, което се намира на границата между  Рила и Родопите. Селото е отправна точка за много туристически забележителности и маршрути в двете планини. Местността носи името си от турската дума „юндол“ – пазар за вълна.

Обширната поляна, на която се е ширнало китното селце, и на което ще се разпрострат сцената и различните атракциони е с приблизителни размери 3 кв. км. Празникът по традиция ще започне в 11:30 часа, а гостите на събора освен, че ще могат да се насладят на богатата фолклорна програма, ще могат да си устроят и пикник сред прохладата на вековните борове или да посетят някоя от природните забележителности в близост до курорта. Всяка година съборът на Юндола събира над 10 хиляди души от цялата страна.

Най-големият атракцион са народните или по известни като пехливански борби, които се организират от състезателите по борба Александър Томов и Венко Цинцаров.  Те са планирани за 14:30, а по-късно е предвидено да има и състезание с коне. Съборът на Юндола води своето начало от 1957 година, когато в сърцето на Родопа планина в живописната местност среща си дават млади и стари родопчани, разпилени от живота по всички краища на България.