Пострадалият четиридесет и девет годишен мъж от Стамболийски, който стана свидетел на кончината на свой приятел, в близост до язовир „Широка поляна“, където мълния удари бараката, в която и двамата се скрили, днес бе изписан от болницата в Пазарджик.

Причина за това е личното му желание да напусне здравното заведение, където е констатирано, че има изгаряния по тялото. Нараняванията по кожата му  са първа степен на двете продбедрици и дясна предмишница, съобщи д-р Лидия Гочева от „Спешна помощ“ – Пазарджик. Пациентът е получил необходимата първа помощ, а опасност за живота му вече няма. Той ще остане под лекарски надзор в родния си град, но ще бъде на домашно лечение.

Припомняме, че вчера следобед двамата мъже от Стамболийски са отишли на риболов край язовира, когато ги връхлетяла буря. За да не стоят на открито те потърсили заслон. Открили изоставена барака, която малко по-късно била поразена от светкавица. На място загинал 69 -годишният спътник на оцелелия мъж.

Мълнията

Мълнията е едно от най-атрактивните природни явления. Често използваме като синоними думите светкавица и гръмотевица. Двете думи от части описват природния феномен. Светкавица и зрителната част, а гръмотевицата е звуковият ефект на мълнията.

Мълнията е електрически заряд, които се образува в газова среда. Този заряд се образува заради разликите в електрическите заряди на облаците (и също така слоевете на атмосферата) и земята -самата повърхност и множеството предмети върху нея. Земната повърхност е с отрицателен заряд. Често физиците я оприличава на огромен кондензатор. Атмосферата има същото количество, но положителен заряд.

По време на гръмотевична буря (понякога не е нужно да има и буря) се случва така, че натрупаният отрицателен заряд в облака надхвърля определена граница. Този заряд трябва да бъде освободен. Така електрическата енергия се освобождава търсейки точка с негативен заряд. Често земята или предметите върху нея се оказват подходящи.

При движението си отрицателните заряди оформят пътечка, по който положителните заряди поемат. Така се образува силния бяло-жълт блясък, които наричаме светкавица. В момента на поява на тази искра въздухът се нажежава силно. Температурата в тази област може да достигне до 20 и 30 хиляди градуса.

В следствие на тази необичайно висока температура въздуха се разширява много бързо и се чува силен тътен – гръмотевица. Тя се движи със скоростта на звука, които е с пъти по-бавен от скоростта на светлината. Ето защо първо виждаме светкавицата, а след това чуваме и гръмотевицата.

По интервала между светкавицата и гръмотевицата можем да определим на какво разстояние се намира мълнията.

Какво да правим при гръмотевична буря?

  • Тъй като гръмотевичните бури са особено характерни за лятото е много вероятно те да ви „хванат“ докато сте на пикник или разходка сред природата. Не е добра идея да сте в близост до скали. В такъв случай трябва да сте далече от високите дървета. Добре е да намерите сух, изолиращ предмет, върху който да седнете.
  • Препоръчително е да не докосвате мократа земя с ръце. Ако мълнията е в опасна близост до вас (това се усеща по настръхването на кожата) задължително клекнете и съберете плътно ръцете към глезените си. Притиснете коленете към гърдите си, наведете главата надолу.
  • Ако сте няколко човека задължително стойте на разстояние не по-малко от 5 метра един от друг.
  • В случай, че бурята ви настигне докато сте на велосипед или мотопед веднага слезте и се отдалечете от него. Ако по време на бурята се намирате в лека кола или друго голямо МПС най-добре е да останете в него. Там е безопасно. Разбира се трябва да спрете. Ако мълния е паднала близо до вас преди тръгване проверете автомобилните гуми.
  • Бъдете колкото се може по-далече от електрическите стълбове и електропроводите. В никакъв случай не стойте в близост до метални предмети като: парапети и огради. Махнете всички метални предмети от себе си.
  • Ако гръмотевичната буря ви изненада докато се къпете в езеро, басейн, река или море възможно най-бързо излезте от водата. По възможност се отдалечете бързо. Препоръчително е да не тичате, защото така привличате мълниите.