За поредна година жители и гости на Виноградец отбелязаха със събор празника на селото, който по традиция винаги е няколко дни преди големия църковен празник Успение на Пресвета Богородица

Гости на тържеството бяха кметът на Общината Марин Рачев, общински съветници, кметове на населени места и представители на администрацията. На специално подготвената за празника сцена в парка на центъра на селото гастролираха самодейци и фолклорни състави от Виноградец, Карабунар, Бошуля и Септември.
Приветствие към присъстващите най-напред направи кметицата на Виноградец Елинка Благова.
Тя изказа специални благодарности към местните жители Любен и Атанас Дойчев, които подържат в перфектно състояние градинката пред старото училище. „Те са пример са за родолюбиви и трудолюбиви жители на селото ни”, заяви г-жа Благова.
„Благодаря и на общинския ни кмет Марин Рачев, който винаги се отзовава на нашите нужди. Именно благодарение на това нашата църква вече има ново подово покритие.
Ремонтирани бяха и покрива и фасадата на читалището и библиотеката, които от няколко години имаха течове и се рушаха. Сметопочистващата фирма пък поддържа селото в добър вид, стараем се да почистваме редовно и нерегламентираните сметища”, отбеляза в словото си кметицата на Виноградец.
„Специално искам да благодаря на г-н Рачев и за това, че в труден момент, когато изгоря къщата на сем. Пееви той показаха какво е да си добър християнин не само на думи, но и на дела. Кмета обеща, че ще направите къщата на сем. Пееви да изглежда по-добре отколкото е била и го изпълни.”
Елинка Благова отбеляза, че преди няколко дни са били закърпени и дупките по улица 5-та.
„В проект за преасфалтиране са цялата улица 35-та и 21-ва. Предстои асфалтиране и ремонтиране на голяма част от уличната мрежа, пътя за Лесичово също е включен в проект. Усилията ни са насочени към това младите да спортуват и играят в добри условия, за това се стараем да поддържаме детската и спортната площадка”, каза още г-жа Благова, която веднага след края на речта си пред виноградчани връчи на Марин Рачев благодарствен адрес от името на сем. Пеев, чиято къща изгоря през пролетта.
След това думата бе дадена на кмета на Септември Марин Рачев.
„Нека си пожелаем да бъдем преди всичко човечни и всеки според възможностите да помага на хора, които са изпаднали в трудности”, заяви Марин Рачев.
Той предаде на хората от Виноградец най-сърдечни поздрави от името на народният представител от гражданската квота на ГЕРБ Даниела Малешкова, която не присъства на празника, тъй като в момента отсъства от региона по лични причини.
„Искам да ви кажа, че благодарение и на нея, както вече се виждат видимите резултати от нашето управление в Септември, така ще започнат да се виждат и във Виноградец. За това ще разчитаме и на вашата кметица Елинка Благова. Тя като кмет не спира да настоява и иска и в същото време да отстоява интересите на жителите на вашето село. Нека да продължава по същия начин и за напред, защото така Виноградец ще стане едно още по-добро място за живеене. Поздравявам ви с празника. Да си пожелаем да сме живи и здрави и все така сплотени и задружни да вървим напред”, каза в заключение Марин Рачев.

Снимка на Lokomotiv Septemvri.