Най-красиво изписаната църква посветена на Успение Богородично се намира в септемврийскотосело Бошуля. Храмът е изграден с парите на миряните преди близо двеста години, а легенда гласи, че това е станало в продължение на тридесет години. Първо е била направена камбанарията, кой е сътворил кулата, днес никой не знае. Историята разказва, че в Бошуля е имало хайдутин Мартин. Той бил заловен от турците и заточен в Диарбекир.

16бошуля5

Там заедно с него бил и друг бошулец, комуто той доверил къде е заровено имането от хайдутлука. Мартин загинал в каторгата, но другият се върнал и намерил имането. Когато научил местонахождението му, той поел и ангажимента да построи църква в селото. Старата се е намирала на днешния изход на Бошуля към Септември, турска потеря я ограбила и опожарила и години наред тук нямало храм. Построили параклис на мястото на днешната църква и точно до него издигнали камбанарията през 1829 г.

Тогава в селото имало поп от Стрелча, който се имал с бея в Септември и отишъл да измоли построяването на храма. Турският чиновник се съгласил, но при условие църквата да не е по-висока от околните къщи, а също така и да му се платят пари на ръка. Селяните се разделили с част от нивите, които продали, за да съберат пари, и така през пролетта на 1830 година градежът започнал и продължил до 1860-а. Тогава била положена последната керемида на покрива. Майсторите били ученици на Колю Фичето, който пък се учил на майсторлък от брациговските дюлгери. Когато църквата била направена, от Самоков пазарили зографи, от школата на Захари Зограф. Сградата в едно със стенописите представлява малко бижу. За да се спази изискването на бея, храмът е бил вкопан в земята. И до днес, за да стигнеш до сърцето му, трябва да слезеш по пет стъпала.

16бошуля6

Българската православна църква отбелязва празника Успение на Света Богородица винаги на 15 август. Отслужват се тържествена литургия и водосвет. Вчера сутринта кметът на Общината Марин Рачев посети най-напред църквата в село Бошуля, където освен храмов празник е и празник – събор на селото. В двора на църквата сред множеството миряни бяха народният представител от Септемврийско Даниела Малешкова, зам.-кметът на Общината инж. Явор Митев, секретарят Нина Вардина, директорът на транспорта и екологията Ангел Бончев, кметицата на Бошуля Христина Венчева.

16бошуля4

 

След празничната литургия и водосвета за освещаване на новото художествено осветление на храма, на присъстващите православни християни беше раздаден шилешки курбан, за който се събират средства по традиция от жителите на цялото село. В следобедния и вечерен часови пояс тържествата за празника на Бошуля се пренесоха в тамошния парк, където за настроението на множеството присъстващи жители и гости на Бошуля се погрижиха художествени и самодейни танцови състави от почти всички населени места в Септемврийско.

16бошуля2

 

Програмата включваше и специалното участие на народният изпълнител Здравко Мандаджиев. Кметицата на Бошуля Христина Венчева беше организирала и специална томбола с множество награди – домакински уреди, бяла и черна техника. Беше проведен и кулинарен конкурс с награди, като специалитетите оценява тричленно жури в състав – Радослав Лютаков(кмет на Ветрен), Димитър Христосков(кмет на Ветрен дол) и Елинка Благова(кмет на Виноградец).

Първа приветствие към жителите на Бошуля направи избраната преди само месец и половина нова кметица на селото Христина Венчева.

В предизборната си кампания обещах, че ще работя за интересите на всички хора в селото и мисля, че резултатите са вече на лице. Виждате колко дейности са започнати и се надявам да бъдат завършени в най-кратки срокове. Продължава почистването на селото; пусната бе водата на чешмата в центъра на селото; с пълна парна вървят дейностите по изграждане на новия клуб; положиха се основите на съблекалнята на футболния стадион; факт е новата врата на църквата и осветлението на камбанарията. Всичко това се случва благодарение на успешния тандем, на който вие заложихте – мен като кмет на кметство и Марин Рачев като кмет на Община, отбеляза в словото си Христина Венчева.

16бошуля1

Вярвам, че Христина със своята жизненост и амбиция ще успее да изкорени различията и разделението в това село за да може след година тук да не се чува за интриги, сплетни или злословене по един или друг адрес. Искрено се надявам това, което тя е заложила като програма за изпълнение в мандата й през следващите 2 години да се реализира и така да се поздрави с един успешен мандат, заяви на свой ред от трибуната кметът Марин Рачев. След него присъстващите бяха поздравени още от народният представител Даниела Малешкова и секретарят на Общината Нина Вардина, която е от село Бошуля.

Във Виноградец

16бошуля

По-рано през деня с литургия, водосвет и курбан бе отбелязан и празника на село Виноградец. И там подобно на Бошуля двора на църквата „Св. Архангел Михаил” се оказа тесен за да събере дошлите за празника миряни. Отец Димитър отслужи литургия, после и водосвет като освети и новата подова настилка на храма. Освен Марин Рачев за празникът във Виноградец пристигнаха още народният представител Даниела Малешкова, зам.-кметът на Общината инж. Явор Митев, и директорът на транспорта и екологията Ангел Бончев, които бяха посрещнати от кметицата на селото Елинка Благова.
На връх Успение Богородично общинския кмет спази обещанието си да подарява на служителките си по едно цвете.

От негово име всички дами от администрацията получиха по цвете от зам.-кметът инж. Явор Митев. „В лицето на Божията майка, единствено при християните се отдава възвишена значимост на жената. В никоя друга вяра това не е така. Подчертавам – в никоя друга вяра ! В тази връзка искам да кажа, че всяка една православна християнка, която се чувства такава, трябва да знае това и да отдава необходимото значение на ден като днешния.

4 са особено важните дати през годината, в които трябва жените да празнуват, и те са Благовещение на 25-ти март, Успение Богородично на 15-ти август, Рождество на Пресвета Богородица на 8-ми септември и Въведение Богородично на 21-ви ноември. И да се знае, че не 8-ми март е истинският Ден жената. И ние трябва да казваме всичко това на глас, за да може децата ни да растат в просветление, а не в заблуждение”, подчерта в заключение Марин Рачев.