Г-н Петков, броени дни остават до началото на новия политически сезон. Лятото не беше спокойно откъм обществени прояви свързани най-вече с ремонта на бул. „ Александър Стамболийски“, който вече е факт. Какъв е коментарът Ви по отношение на това, което видяхме през изтеклите две години в Общинския съвет?

 По отношение на ремонта на улицата, за мен популизмът победи. Запазването на дърветата няма да доведе до необходимата естетика. Улицата и след ремонта няма да стане булевард. Шегата настрана, все още не е късно препоръките на повиканите експерти да бъдат взети като предписания. Има действително опасни дървета и инцидентите от последните дни в България, в Португалия и къде ли не по света показаха, че е необходимо особено внимание към стари дървета, които заплашват здравето и живота на хората. Иначе публичен дебат естествено, че трябва да има. Колкото е по-широк, толкова по-добре, но и отговорността е ясна и не трябва да се размива.

16дърво

Смисълът на политиката е в диалога. Пълното отрицание отрича самото отрицание. В това е слабостта на част от колегите. Това, че кметът Тодор Попов на юлската сесия каза, че липсва класа в изказвания в Общинският съвет е видно за  всеки и никой не трябва да бъде обиден. Най-малко вживялите се и играещи ролята на „опозиция“.

За съжаление желанието ми да имаме силен Общински съвет не се сбъдна за тези две години. Това, което виждам са опити за дребни манипулации, за дискредитиране не само на по-кадърните личности, а и на институциите Кмет и  Общински съвет,  което говори за политическа посредственост.

Спазването на правилата и закоността е единственото, което трябва да бъде отстоявано в работата на нашия съвет. Смятам, че част от колегите не осъзнават отговорността от взетите решения. Хубаво е да критикуваш, но не и когато не правиш нищо. За две години не съм чул  нищо градивно, не съм чул идеи  и не виждам инициативи от „опозиционерите“.

Изглежда, че когато се създава, това дразни. Дразни определени политически партии и най-вече техните представители в Общинския съвет. Единството в съзидателната работа на Общински съвет Пазарджик е от голямо значение. Факт е реализираното през последните две години мащабно саниране на сгради. През следващите години предстои реализацията на инфраструктурни проекти по спечеленото от общината финансиране, плюс осигурената финансова стабилност чрез кредита, това е за похвала, а не за абсурдно голословно критикуване.  Незнам дали всички имаме време и  търпение да понасяме абсурдни тези, които най-често са плод на комплекси. Имаме ли време да се занимаваме с посредствености  и напомпани егота?

 

И все пак случило се е и нещо добро в работата на Общински съвет?

 

Доброто е, че отговорно гласуващите са мнозинство. Не говоря конкретно за групата на „Коалиция Тодор Попов за Пазарджик“, много решения се вземат с подкрепата и на БСП, и на ГЕРБ, и други партии. Това е показател за осъзната обществена отговорност.

И от БСП, и от ГЕРБ разбраха, че пълното отрицание, каквото е поведението на „компанията“ на Солов, е изключително неблагоприятно за тях и вече не играят роля на деструктивна опозиция, на всяка цена, което е и правилното, според мен политическо поведение. Така че, има добро и съм с надежда, че по-доброто предстои. Много важно е да се запази и стимулира активността на администрацията в дългосрочна перспектива.

 

Как ще коментирате острите думи  и лични нападки между председателят Хари Хараламбиев и общинския съветник Благо Солов?

 

Много ми се иска да съм до човечни хора, обичащи Пазарджик и уважаващи колегите си, и всички пазарджиклии, които не се самозабравят, не се смятат за елит от избрани. Чудно ми е как хора в зряла възраст се държат като малки деца и неосъзнават, че не са привилегировани.

На миналата сесия огромно възмущение предизвика поредната словесна престрелка, а и цялата безцеремонтност на Солов, който за пореден път демонстрира липса на елементарно уважение към председателя на Общински съвет – Хари Хараламбиев и „ни в клин, ни в ръкав“ декларира съществен принос от работа, за освобождаването на българските медици в Либия.

Да, Хараламбиев бе адвокат от името на българската държава на сестрите. Да, всички носихме лентички „Не сте сами“, но истината е, че международната общност в лицето на английските служби, френският президент и съпругата му, държавното ръководство на Катар и страните от ЕС изиграха основната роля  в дипломацията за тяхното освобождаване. Ролята на Солов в този процес като част от тайните служби на българската дипломация ми е странна и е хубаво, ако може да се осветли. Ще е тъжно, да е пак напомпано его.

 

Успешните решения на ОбС – Пазарджик?

 

Не са никак малко, но ще припомня наистина най-значимите:

  1. Наредбата за общественият ред на общинският съвет касаеща бурките. Решение чиято правота бе потвърдена и в Страсбург.
  2. Отново Наредбата за общественият ред касаеща шума и положителните резутати от нейната промяна в тази посока.
  3. Сега се отпускат средства от ЕС на общини за осигуряване на wi-fi на общодостъпнити места, а ние и администрацията имаме отдавна имаме инициативи в тази посока.

Т.е. определено сме изпреварили с тези решения други общини и то не само в България.  Но става доста тежко. За съжаление няма място и за насоки за работа през следващите години, а именно сградите в район Център. Те трябва да бъдат включени в програми за саниране.

За него

Роден е в Пазарджик. На 51 години. Член на БЗНС, председател на Областното настоятелство в Пазарджик. С висше агрономическо образование. Управител на Дружество специализирано в производство на биологични плодове, част от италиански холдинг. Специализации в областта на земеделието, търговията и публичната администрация. Четири мандата общински съветник в Общински съвет Пазарджик. Един мандат секретар на Община Пазарджик. Председател на БЧК – Пазарджик и член на Управителен съвет на Волейболен клуб „Хебър“. Семеен, с две деца.