За шеста поредна година стотици жители и гости на град Ветрен се събраха за традиционния събор в местността „Паланката”. Сред официалните гости на събора бяха кметът на Община Септември Марин Рачев, народният представител от Септемврийско Даниела Малешкова, зам.-кметът инж. Явор Митев, директори на дирекции в администрацията, кметове на кметства от общината и други.

20ветрен1

Мероприятието на „Паланката”, през която преди много време е минавал така нареченият Римски път, съвпадна и с 1031 годишнината от знаменитата битка при Траянови врата – най-голямото поражение, което византийският император Василий II претърпява в походите си за покоряване на България.
„На 17-ти август 986-та година българската войска, предвождана от цар Роман и комитопулите Арон и Самуил, преследва византийците и ги обкръжава в полите на Средна гора. Значителна част от армията на Василий II е унищожена, а той самият едва успява да се спаси”, припомни историята на своя край и важното геостратегическо място, което сегашния град Ветрен заема, Лиляна Мушева от местното читалище.
След нея първи да приветства своите съграждани думата взе кметът на Ветрен Радослав Лютаков.
Той фокусира словото си върху предизвикателствата на настоящето и бъдещето.
„Искам да благодаря на общинска администрация, общинския съвет и най-вече на кметът на Общината Марин Рачев, че най-накрая успяхме да завършим пътя до Славовица, който толкова години преди това се правеше, а сега ние е толкова важен и нужен.

20лютаков

Благодаря, че успяхме да бетонираме 4 улици в нашия град, да направим две нови детски площадки, да обновим пенсионерския клуб, както и да заложим много други неща, които тепърва предстои да се случат. Искам да ви уверя, че каквито и трудности да има за жителите на нашия град, ние с кмета на Общината ще бъдем винаги до вас за да ви подкрепим”, отбеляза в словото си Радослав Лютаков.
След това думата бе дадена на общинския кмет Марин Рачев.
„Благодаря най-напред на вашия кмет, че имаме отлично взаимодействие по между ни и работим в пълен синхрон. Виждате, че там, където това не се получава като в една Варвара, например няма как да има положителни резултати. Това, което Радко изброи, че се е случило за една година е само началото по отношение на Ветрен.
С народния представител Даниела Малешкова, избрана и с голямата подкрепа на ветренци тепърва ще очакваме все повече и повече неща за Ветрен.
Благодаря и на общинските съветници от Ветрен Кирил Тодорин и Румен Колев, които със своята подкрепа в общински съвет дават така нужната ни увереност да може ние като администрация да изработваме повече проекто-решения за да може нещата да се случват”, заяви Рачев.
Словото си той завърши с апел.
„Бъдете до нас не само в хубавите, но и трудни моменти, защото ние сме последователни, знаем какво сме си поставили като цел, знаем какво искаме и как да го постигнем. Когато имаме вашата подкрепа ние ще вървим уверено напред и няма да се съобразяваме с подривните действия на определени кръгове. Бъдеще живи и здрави и дано от година на година да се поздравяваме с все по-хубави неща”, обърна се към ветренци общинският кмет.
Програмата за днешния празник започна с изпълнения на музикантите от оркестър „Родопи“ – Пловдив, а след тях на сцената излязоха фолклорни състави от града-домакин, Карабунар, Виногрдец, Белово и Септември. Накрая концерт изнесе и поп-фолк певица от Пайнер – Димана. Вечерта на „Паланката” завърши с дискотека на открито.
Имаше и богата томбола с награди като плазмен телевизор, хладилник, мобилен телефон, микровълнова печка, прахосмукачка и друга бяла и черна техника.

Спонсори на събитието бяха:

Кметът на Община Септември Марин Рачев в лично качество, Борислав Биволарски, фирма Гая Агро, Ваня Лютакова, Йордан и Пешо Пепелянкови, Сашо Бойчинов, ресторант Елит, Илия Гюров, фирма Сити Нет, Николай Самунев, Петьо Биков, Драгомир Дапков, Славейко Биков, Ленко Биков, фирма Стивал, Николай и Нейчо Нейчеви, Илия Чепилов, Станислава Веселичка, Анелия Старипавлова, Сашо Биков, Лазар Захаринов, Бойко Сестримски, кафе „Марая”, фирма Цветна дивна, Марияна Караджова, Станислава Биволарска, Тодор Сеферинкин, Елена Влъчкова, Любка Адова, Красимир Торбанов, Гергана Сеферинкина.