Нови два случая на открити в багажа на чуждестранни туристи вещи, заявени за откраднати в Районно управление – Несебър, са установени през изминалата седмица със съдействието на служители от Граничен полицейски участък – Летище Бургас.

В първият от случаите норвежка туристка заявила на 09.08.т.г., че четири дни по-рано й е извършена кражба на цифров фотоапарат „Канон” и видеокамера „Сони” / т.нар. „откраднати вещи” са намерени при проверка на личния й багаж по време на отпътуването на туристка на 09.08.т.г. от ГКПП – Летище/.

Във втория случай холандски турист заявил на 13.08.т.г. кражба на фотоапарат „Панасоник Лумикс”, слънчеви очила „Полароид”, слънчеви очила „Карера”, ръчен часовник „Гес” и ръчен часовник „Керамика”, осъществена според думите му три дни по-рано. Вещите са открити в багажа на туриста при отпътуването му от България на 15.08.т.г.

С тези два случая порочната практика през годините чуждестранните туристи да заявяват кражби на вещи / мобилни телефони, фотоапарати, видеокамери и др./ за да получат удостоверение от Районно управление – Несебър и чрез него да се облагодетелстват от застрахователното обезщетение, продължава. Характерно е, че чужденците съобщават за нанесените им щети няколко дни преди отпътуването от България / обикновено ден, два, но понякога и в самото денонощие/, като целта е полицейските служители да не разполагат с оперативно време за разследване на извършеното криминално посегателство.

В тази посока от няколко години органите на реда са създали организация със служителите от Граничен полицейски участък – Летище Бургас, като при съмнение за застрахователна измама, уведомяват граничните полицаи и същите извършват проверка за наличие на „откраднатите вещи” в багажа на чужденците.