От 2013 г. насам служба ГРАО към Община Пазарджик трябва да решава казуси, които са извън законодателството на България. През септември сирийски гражданин, поиска да се установи в Пазарджик с двете си законни съпруги, като това внесе смут в държавната служба по гражданска регистрация.

Мъжът, напуснал Халеб с двете си съпруги и общо шестте си деца, не успя от раз да се регистрира в ГРАО, защото базата данни на институцията разполага само с една графа в раздел „съпруга”. От ГРАО в Пазарджик веднага  уведомиха за проблема с базата данни в ресорното министерство, с искане да се търси решение на ситуацията. В крайна сметка за сирийският гражданин бе направено изключение и той сега официално е многоженец. Така от тогава насам се процедира и с други негови сънародници.

Вторият случай бе преди година, когато гей двойка от жени, поиска да издаде акт за раждане на бебето си, което е заченато с изкуствено осеменяване от биологичната майка – българка, която е женена за датчанка. За Община Пазарджик проблемът бе в огромното разминаване между датското и българското законодателства. От ведомството посочиха, че в датския акт за раждане не е посочено коя е майката, и двете жени са вписани като „родител“. За място на раждане не е записано селище, а енория. Макар от медицински документи да се вижда, че бебето е родено от пазарджиклийката, неясноти има и около произхода му.

Немислимо бе в графа „баща“ да бъде вписана датската гражданка, но дори да се спазят указанията на Административния съд тази графа да бъде оставена празна, служители на ГРАО не виждат предвиден в закон начин да се заобиколят другите разминавания. Юридическият казус бе първи за България и няма дори съдебна практика, на която да се опрат. Парадоксът е, че от общината са издали на жената удостоверение за семейно положение, в което тя се води разведена (тъй като е имала неуспешен брак в България) с дете, а в документа са записани имената на сина й, обясни тогава адвокатът й Янчо Дрянов. Според него това е достатъчно основание тя да бъде вписана като майка и да бъде съставен акт за раждане. Което се случи в началото на тази година, когато двете „майки“ спечелиха делото по казуса.

Третият прецедент е от този месец, когато бебето Николай се роди по време на полет на „Луфтханза“ и в бланката за място на раждане трябваше да бъде записана географска ширина вместо населено място.
Служителките на ГРАО се шегуват, че след първите два случая, когато чули за бебето родено на борда на самолета били готови да се закълнат, че е от Пазарджик.