Само единен Европейски съюз може да отговори на очакванията на гражданите и на съвременните предизвикателства. Това беше общата позиция на държавния глава Румен Радев и на президента на Френската република Еманюел Макрон след днешната им среща в двореца Евксиноград във Варна. Президентът на Франция Еманюел Макрон е на посещение в България заедно със съпругата си Брижит Макрон. Двамата президенти направиха преглед на двустранните отношения, обсъдиха перспективите за бъдещето на обединена Европа и потвърдиха готовността на България и Франция за още по-тясно сътрудничество в икономиката, отбраната и културата.

25корица1

 

Преодоляването на различията между държавите-членки на ЕС е единственото средство за изграждането на силна и обединена Европа, беше позицията на Румен Радев и Еманюел Макрон. „България е готова да предприеме нови стъпки за задълбочаване на своята европейска интеграция“, заяви на срещата Румен Радев и изрази очакването на страната ни за приемане в Шенгенското пространство, готовност за влизане в „преддверието“ на еврозоната и присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Румен Радев призова за спазване на установените критерии за членство в различни обединения и недопускане на тяхната промяна, което може да доведе до разколебаване в европейската идея. Президентът Макрон потвърди подкрепата на Франция за присъединяването на България към Шенген, както и за това, страната ни да бъде част от дискусиите, посветени на реформирането на Шенген.

25корица2

По време на срещата бяха подчертани усилията на България и Франция за справяне с миграционните потоци към Европа, като президентът Макрон подчерта необходимостта от реформа на европейската политика за предоставяне на убежище. „Сигурността на европейските граждани започва от сигурността на българските граници“, посочи президентът Радев и призова за подкрепа на внесения от България в Съвета на ЕС и в Европейската комисия Общ оперативен план за действие при рязко увеличаване на миграционния натиск.

The Pesident of France Emmanuel Macron visits in Bulgaria.

Обща бе оценката, че ЕС се нуждае от нов импулс в процеса на европейска интеграция. Многобройните кризи в съседните на ЕС региони изискват общ отговор, подчертаха и Румен Радев, и Еманюел Макрон и откроиха значението на изграждането на обща европейска отбрана. В рамките на Българското председателство на ЕС предстои да бъдат определени и критериите за участие на държавите-членки в бъдещите проекти в рамките на Европейския фонд за отбрана. „Те ще бъдат решаващи за това малки и средни предприятия и научно-изследователските институти от по-малки държави като България също да бъдат част от общите проекти“, подчерта българският президент. Държавният глава отбеляза отличното сътрудничество между Въоръжените сили на България и Франция и благодари за френската подкрепа в процеса на трансформация и модернизиране на Българската армия. От своя страна президентът Макрон потвърди готовността на Франция да продължи да подпомага изграждането на отбранителни способности от България, като фактор на стабилност в регион, в близост до който протичат редица кризи.

25корица3

Запазването на Кохезионната политика като реален фактор за икономически растеж и сближаване на България с по-развитите държави-членки на ЕС, е от ключово значение за страната ни, посочи по време на срещата Румен Радев. Държавният глава призова темата за реформата на европейската директива, която регулира временното командироване на работници в ЕС и т.нар. „социален дъмпинг“ да стане част от големия дебат за изграждането на социална Европа. „България е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правилата“, подчерта българският президент и призова за засилено сътрудничество и контрол от страна на социалните служби за запазване на правата на работниците, подобряване на условията на труд и повишаване стандарта на живот. По думите на Румен Радев икономическото и социалното сближаване между европейските държави е начинът за постигането на дългосрочно стабилно решение. Българският президент подчерта също така, че т.нар. социален дъмпинг не се изчерпва с въпроса за командироване на работници в други държави-членки, но следва да бъдат обсъдени и темите, свързани с корпоративния и данъчен дъмпинг, както и с неколкократно по-ниското заплащане на работници от новите страни-членки, в едни и същи европейски компании, банкови институции и търговски вериги, при същото качество и количество на техния труд.

Потвърждаването на европейската перспектива за държавите от Западните Балкани е от изключително значение не само за България и региона, но и за Европа, заяви Румен Радев. Държавният глава добави, че ако тази перспектива не бъде представена, рано или късно държавите от Балканите ще представят балканска перспектива за Европа.

Българският президент подчерта, че за България партньорството с Франция има стратегически характер и страната ни разчита на експертна френска подкрепа за успешната реализация на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Румен Радев и Еманюел Макрон дадоха висока оценка на двустранното икономическо и инвестиционно сътрудничество и изразиха готовност за последващо насърчаване на деловите среди в България и Франция за реализацията на общи проекти. През 2016 г. двустранният стокообмен достига 1.9 млрд. евро и двамата президенти отбелязаха, че този показател може да бъде увеличен значително.

Сътрудничеството в сферата на образованието и културата между България и Франция и увеличаването на туристическия обмен, също бяха обсъдени по време на срещата на президентите на България и Франция.

По-рано днес пред двореца „Евксиноград“ се състоя церемонията по посрещането на президента на Френската република, след което Румен Радев и Еманюел Макрон проведоха среща „на четири очи“ и ръководиха пленарните разговори на делегациите на двете държави.

Съпругите на двамата президенти Десислава Радева и Брижит Макрон посетиха двореца в Балчик и разгледаха ботаническата градина на двореца.

Рано тази сутрин лично премиерът Бойко Борисов посрещна на летището Еманюел Макрон и съпругата му.

След пресконференцията, която двамата дадоха се състоя и съвместният им обяд.

Официалният обяд, който премиерът дава за Еманюел Макрон, е лек – славянска салата с българско сирене и вкусен калкан, полети с прочутите евксиноградска ракия и дъхав „Врачански мискет“ от избата на резиденцията.

25макрон-2 25макрон-бойко 25макрон-бойко1 The Pesident of France Emmanuel Macron visits in Bulgaria. 25макронка2 25макронка-бойко