Бизнесменът Пейо Т. и брат му Пламен, заедно с трети техен служител са тримата задържани от Пазарджик във връзка с акцията  по неутрализирането на организирана престъпна група, ангажирана с разпространение на фалшиви евро в държави от ЕС, тя се проведе под наблюдението на Специализирана прокуратура – София в България и Кралство Испания, на 21 август.

Тачев е бил задържан в дома си, а видео проследява задържането, както и откритите в дома му тайници за пари. Видеото можете да гледате – ТУК

В операцията са участвали служители от ГД „Борба с организираната престъпност“ – МВР, и Бригадата за борба с банковите фалшификации към Националната банка в Испания, с подкрепата на Европол и Евроджъст. Процесуално-следствените действия са извършени в рамките на създаден Съвместен екип за разследване между Прокуратурата на Република България и Инструкционен съд 2 в Дения, Кралство Испания.

В хода на операцията са задържани 15 души – деветима в Испания и шестима в България. Всеки един от участниците в групата, действала на българска територията, имал конкретна роля в нея.

Първоначално, на 21 август, на Аерогара София, при опит да изнесе от страната фалшиви банкноти на стойност 20 000 евро е задържан Красимир Н. /46 г./ – осъждан за обсебване и притежание на незаконно оръжие. Впоследствие, в столицата и в Пазарджик, са задържани други членове на организираната престъпна група – Александър Т. /43 г./, К.П. /49 г./, Пейо Т. /49 г./, Пламен Т. /46 г./ и Иван Г. /58 г./.

Друг от участниците е обявен за общодържавно издирване.

От имот, обитаван от 49-годишния Тачев, са иззети около 100 000 лева в различна валута, късо и дълго огнестрелно оръжие, а от леката кола, в която бил задържан – марихуана и кокаин. Извършени са процесуално-следствени действия на четири адреса и автомобил.

Впоследствие по време на разпит се оказало, че парите и оръжието на Тачев са законнопридобити. Единственото обвинение срещу него ще бъде за притежание на наркотици. Делото най-вероятно ще се гледа в Пазарджик.

По случая се води следствено дело под наблюдението на Специализираната прокуратура. На Александър Т. е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група по НК, наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева.

С постановление на прокурор на Красимир Н. е била наложена 72-часова мярка за неотклонение. Вчера, Специализираният наказателен съд му наложи постоянна мярка „задържане под стража“, повдигнато му е обвинение за участие в организирана престъпна група и разпространение на фалшиви пари.

Действията по разследването продължават.