В залата за временни изложби на Регионалeн исторически музей – Пазарджик, пл. „К.Величков“ №15, тази вечер бе открита изложбата „Техниката у дома през първата половина на XX век” на Националния политехнически музей, реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Изложбата има за цел да запознае публиката с начините на организиране и поддържане на доброто домакинство, с това – как техниката помага за приятното прекарване на свободното време, как тя участва в постигането на успешни социални контакти и в подготвянето на модерните за времето си забавления.

Някои от експонатите са свързани с ежедневните дейности – готвене, чистене, гладене, пране и т.н., а други – с хобитата, поддържането на добрия външен вид, с приготвянето и консумирането на любими храни и напитки и т.н. Идеята е публиката да се въведе в атмосферата на ежедневието на българите през първата половина на 20 век, по атрактивен начин да се покаже, че битовата техника активно присъства в типичния живот на градските фамилии и, че именно тя определя един добър за времето си стандарт на заможните българи, съизмерим с този на по-развитите европейски държави.
Представят се около 50 различни домашни уреда, ползвани през първата половина на миналия век – времето на навлизането на електричеството в жилищата и на идеята за функционално обитаване на дома.

Акцентът е върху промяната, настъпила в ежедневието, при навлизането на електрическите уреди, непознати до този момент, в контекста на градското жилище. Като илюстративен материал са подбрани автентични реклами и забавни текстове от тогавашната преса.
Изложбата е интересна и любопитна за всички, но е особено подходяща за семейства с деца, тъй като към нея е подготвена и съпътстваща програма, включваща детска книжка с развлекателни и образователни елементи.

Регионален исторически музей – Пазарджик също участва в проявата с интересни експонати от богатите си фондовете. Изложбата ще бъде на разположение на жителите и гостите на град Пазарджик от 29 август до 29 септември 2017 г.