Ана Гройс, PZdnes.com

Град Берген днес посреща в целия му блясък панагюрското златно съкровище. Безценните девет тракийски съда са част от експозицията „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“, подредена в музея „Бригенс“ в норвежкия град. Изложбата е организирана съвместно от нашето културно министерство, НИМ и градския музей в скандинавския град, като за целта правителството осигури държавна гаранция в размер на 100 хил. лв. за временната експозиция. Държавната гаранция се осигурява за времето на транспортирането на експонатите до Норвегия и връщането им обратно в България. Изложбата ще продължи до декември.

В експозицията присъстват ценности от фондовете на общо 12 музея – Националния исторически музей, регионалните исторически музеи в Шумен, Враца, Русе, Ловеч, Сливен, Плевен и Пазарджик, Регионалния археологически музей в Пловдив, историческите музеи в Казанлък и Свищов и Музейния център в Созопол.

Самото финансиране на експозицията „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“ е осигурено по Двустранния фонд за сътрудничество по Програми БГ08 “Културно наследство и съвременни изкуства” и БГ11 “Изграждане на капацитет и институционално сътрудничество”, Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

Панагюрското съкровище е изработено в малоазийския град Лампсак и се състои от девет златни съда с общо тегло 6, 100 кг, открити през 1949 г. в околностите на град Панагюрище.

Златният сервиз за пиене включва фиала (блюдо) и осем ритона (чаши) с различни зооморфни и антропоморфни форми. Съкровището е принадлежало на все още неизвестен тракийски владетел на племето одриси, управлявал в края на IV и началото на III в. пр. Хр.

Пазарджишкият музей ще се представи със сребърното съкровище от Равногор.

За Равногорското съкровище, четете – ТУК