Окръжна прокуратура-Пазарджик наблюдава досъдебно производство срещу неизвестен извършител, за това че на 1 септември 2017 г.  е причинил смъртта на Атанас Тонкев ,на 47 г., поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представлаваща източник на повишена опасност  /боравене с огнестрелно оръжие/– престъпление по чл. 123 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Разследването е започнало с първо действие – оглед на местопроизшествието. Установено е, че на 1 септември 2017 г.,  в с. Виноградец, обл. Пазарджик, 6-годишно дете е произвело изстрел с пистолет, марка „Глог“, от което е настъпила смъртта на Тонкев. Към момента се провеждат разпити на всички лица, присъствали на инцидента. С оглед на възрастта, на по-късен етап, детето ще бъде разпитано в специална „Синя стая“, в която се провеждат разпити на малолетни пред съдия, със задължителното присъствие на психолог.

Към момента няма привлечени обвиняеми, няма взета мярка за неотклонение. Предстои назначаването на съдебно-медицинска, балистична и комплексна психологическа експертизи, както и други процесуално-следствени действия. Изяснява се как оръжието е попаднало в ръцете на 6-годишното дете.

  В хода на разследването ще се събират доказателства и за извършено престъпление по чл. 338 ал. 3 във връзка с ал. 2 от Наказателния кодекс, а именно, че е предоставено огнестрелно оръжие на лице, ненавършило 18 години,  от което е последвало причиняването на смърт, като деецът не е искал и не е допускал това.

Предисторията на случилото се – ТУК