В сградата на обновената гара Цепина днес ще бъде открит музей на теснолинейката. Инициатор за създаването му е Кристиан Ваклинов, който заедно с приятели и съмишленици успя да върне блясъка на запустялата сграда.

Преди няколко месеца тя бе отново захранена с електричество, а от два дни в гаровата чешмичка има и вода.

Цялата история на малкото влакче от времето на Барон Хирш до наши дни е пресъздадена в снимки, текстове и вещи, а освен с хрониката на уникалното за Балканите и Европа влакче, има още една екстра. Напълно възстановена е панорамна екопътека, която през живописни местности ще ви изведе до крепостта Цепина, на която е кръстена и самата спирка.

06цепина2

За крепостта – четете ТУК

Церемонията по откриването на новия музей ще започне в 14.30 ч. Само за информация на всички, които се интересуват от малки железници ще съобщим, че в съседна Гърция, също има планинска железница, която обаче е с дължина на трасето от осем километра. Малкото влакче там се движи по доста по-нелюбопитни места, а удоволствието да се повозите на него струва 18 евро.

Теснолинейката Септември – Добринище изминава 125 км. за около пет часа. Влакчето преминава през изключително красиви места в Родопите и да се возиш на него е истинско удоволствие. Особено на завърналия се наскоро влак „Родопи“, който е възстановен във вида си от преди тридесет години. В луксозните вагони съвсем скоро ще има и бюфет.

По пътя има 12 гари и 13 спирки. За да бъде преодоляна планината, създателите на теснопътната железница са направили общо 35 тунела. Линията е строена на 6 етапа в периода 1921-1945 г.

Първата отсечка между гарите Септември и Велинград е въведена в експлоатация на 1 август 1926 г., а последната – между Банско и Добринище – на 9 декември 1945 г. Първоначално влакът е стигал до Якоруда. Там все още има обръщане ръчно на локомотивите от двама човека.От там към Аврамово са правени десетки проби с мотриси, които да преодолеят денивелацията и така се стига до невероятните ‘Henschel“, които дърпат напред влакчето до днес.