Змс Димитър Ганчев, заслужил треньор 

 Под патронажа на кмета на Пазарджик г-н Тодор Попов, през  уикенда на язовир Батак /Дъното/ се проведоха последните състезания от спортния календар на Модел яхт клуба за 2017 година- Финалите за радиоуправляеми яхти- класовете F5 /Регата „Пазарджик-17“/ и Турнира „Борис Ангелов“ за радиоуправляеми скоростни модели- класовете М.

При изключително благоприятни условия- слънчево и топло време и умерен вятър, над петдесет състезатели от Благоевград, Варна, Габрово, Казанлък, София, Средец, Харманли, Одеса-Украйна, Сонома-САЩ и Пазарджик се впуснаха в надпреварата за спечелване на призовите отличия и красивите купи за комплексните победители. След повече от 20 години, регатата за радио яхти премина с международно участие.

Поканата на Модел яхт клуба уважиха бащата  Тимур и дъщерята Ксения Кишубаеви от Одеса-Украйна и „американеца“ Ангел Чернин от Сонома- САЩ. Още в първата гонка в клас F5-M /класиката на радио яхтите/, украинеца показа своето майсторство и с лекота поведе и не изпусна лидерската позиция във всички гонки, като завърши с 0 наказателни точки. Единствено „нашият“ Димитър Давидков от Благоерград се опита да се държи близо до него, но явно му липсваше международният опит на Тимур, който е един от лидерите и сред световният елит, с ежемесечни участия в авторитетни международни регати. Митко завърши с 12,8 нт, а Малката Ксения завоюва бронза с 16,8 нт.

Тук пазарджишкият състезател Иван Ралчев стана пети с 33,0 н.т. Подобна беше картината и в клас F5-E,където Тимур с 5,1 нт стана първи,  среброто отново отиде при Димитър Давидков с 18,8 нт, а бронза за Кирил Тонев от Средец- 35,4 нт, Чернин се класира едва шести-61,0 нт, въпреки яхтата си с отлична изработка и безспорни мореходни качества. При юношите в този клас, малката украинка, подобно на баща си, с лекота печелеше гонка след гонка и с 1,7 нт заслужи златото, сребро за варненеца Никола Ябанджиев-6,8 нт и бронза за Никола Пенчев-23,0 нт от Габрово.

В клас F5-10, както се и очакваше, отново без проблеми се наложи Тимур Кишубаев- 0 нт и отново следван от дъщерята Ксения с 10,4 нт , а тук Давидков се задоволи и с бронза- 12,7 нт. Като част от атрактивната програма, в края на редовните гонки се проведе и Дамска регата между съпругите на състезателите, спечелена от Светлана Тонева- Средец, втора Христина Панчева-Габрово и трета стана Таня Раднева-Казанлък.

За комплексен победител в края на регатата, бе обявен Тимур Кишубаев и съвсем заслужено отнесе красиво изработената купа за Одеса. Освен медалите и купата за четвърти кръг, медали и грамоти от БФКС получиха и комплексните призьори в Държавното първенство за 2017 година. Републикански шампион и златен медал в клас F5-M, с 4 нт от четирите кръга получи мс Димитър Давидков, сребро за мс Живко Липчев- 6 нт и бронза за пазарджиклията Иван Ралчев- 9 нт. В клас F5-E, за пореден път за шампион бе обявен отново Давидков пс 3 нт., второ сребро за Липчев и бронз за Стефан Тенев- 6 нт от Казанлък.

При юношите за шампион бе обявен Никола Пенчев- 4 нт от Габрово, а сребро за Никола Ябанджиев-6 нт- Варна и бронза остана за другото габровче-Никола Панчев. В клас F5- 10, естествено отново шампионска титла за Давидков, сребро за Липчев и бронз за Станислав Стоев от Габрово. Поради силният ураганен вятър в края на  гонките , атрактивната „Вандер регата“ / едно километрова дистанция/ не успя да се проведи и специалният приз остана да се „консумира“ от домакините.

Паралелно с полигона на радио яхтите, в същата акватория се проведоха и стартовете за скоростните радио управляеми скоростни модели- класовете М /водната „Формула-1“/. Тук състезателите се впуснаха в надпреварата за спечелвана на купа „Борис Ангелов“  в едни от най-атрактивните класове за групови гонки. Само седмица след фурора на националите ни на Световното в Унгария, Тук страстите бяха поохладени и явно уморени, някои състезатели не се „натягаха“ и дадоха възможност на юношите да покажат своите възможности.

В клас Expert, световният юношески шампион мс Александър Захариев от Варна  не пропусна възможността да победи асовете и с 82 обиколки завоюва златния медал, следван от другият световен юношески шампион софиянеца Кристиан Веселинов-81 об., „ световните мъже“- мс Симеон Тодоров- София, пазарджиклиите мс Димитър Марков и змс Димитър Димитров се наредиха след тях.

Реваншът на домакините стана в пазарджишкият си клас Start и Митко Марков се наложи с 52 обиколки, сребро за Сашко , бронз за змс Петко Петков-52 об. /разликата е само в границите на 5-10 секунди/, следвани от останалите пазарджиклии- Митко Димитров и Владислав Кацарски. Сашко успя да се наложи и в клас Mini Expert с 62 об, следван от досегашният лидер-Петков с 55 об /а и този клас е патент на Петко/ и  бронз за Марков-54 об. Най-интересно и истинско шоу стана при тимовото надбягване. В „класиката“ на тимовете- Team Expert, сборен отбор от младоцити Сашко и Кристиан, подсилени от Емил Димитров от Харманли, се наложиха с 100 обиколки пред световните шампиони в този клас- Д.Марков, Д.Димитров и С.Тодоров- 94 об. и бронз за сборен- И.Захариев, С.Марков, Хр.Георгиев- 81 обиколки.

В Team Mini, баща и син Иван и Александър Захариеви, подсилени от Петко Петков се наложиха със 76 об , следвани от  Ст.Стоянов и А.Вангелов- 70 об и бронз за А.Панайотов, Т.Стоянов-47 об – и двата екипа от Харманли.  Резултатите в новият експериментален клас Taem Start, отново станаха притежание на домакините- баща и син П.Петков и Д.Димитров и с 68 об се окичиха с поредният златен медал, следвани от А.Антонов и Хр.Георгиев- сборен с 66 об и бронз за пазарджиклиите Вл.Кацарски и Ст.Бахчеванов- 64 обиколки.  Комплексен победител с най-много призови места стана мс Александър Захариев, който заслужено спечели и купа „Б.Ангелов“.

Освен положителните емоции от атрактивните гонки, организаторите се бяха постарали и да почерпят всички участници и гости на Регатата в прослава на Световните си шампиони с по чашка вино производство на змс Димитър Ганчев и отбраните мезета, предоставени от фирмата на дъщерята на Борис Ангелов-Марияна Вълкова.   След приключване на церемонията се проведоха и отчети на двете секции към БФКС, на които се предложи и през 2018 година в Пазарджик да се проведат кръгове от Държавните първенства и отново финалите да са на язовир Батак. Всичко това и ежегодните големи международни прояви са признание за отношението на Община Пазарджик към спорта и силата и авторитета на Модел яхт клуб- Пазарджик.