Днес Православната църква почита Св. пророк Захария и праведна Елисавета – родители на Св. Йоан Кръстител. Св. Елисавета е майка на св. Йоан Предтеча и сестра на св. Анна, майката на св. Дева Мария.

Св. Елисавета и съпругът й Св. Захарий са живели по времето на цар Ирод. Те нямали деца до дълбока старост, но веднъж на Св. Захарий се явил архангел Гавриил и известил, че жена му ще роди син, който трябва да бъде наречен Йоан. Св. Захарий не повярвал и за това Гавриил му отнел гласа, до момента, в който се сбъдне предреченото. Скоро след това, Св. Елисавета заченала. Шест месеца по-късно, Св. Дева Мария също забременяла, както й било известено от същия архангел Гавриил, и отишла да сподели радостта си със Св. Елисавета. Когато влязла в дома й, Св. Йоан Кръстител проиграл в утробата на майка си, която се изпълнила с голяма радост. Когато св. Елисавета родила обещания син, всички смятали, че той трябва да носи името на баща си, но Св. Елисавета настоявала да го нарекат Йоан.

След като Иисус се родил, цар Ирод разбрал, че се е родил дългоочакваният Месия. Тъй като според преданието, Месията трябвало да стане цар на Юдея, Ирод се изплашил за трона си и решил да го убие. Затова издал заповед да бъдат избити всички деца от две години надолу във Витлеем и околностите му, та по тоя начин да бъде погубен и Младенецът Иисус. Детето на Елисавета – Йоан също било застрашено с убийство. Затова разтревожената майка се криела с него в пустинна планинска пещера. Скоро престарелите родители починали. Закрилян от Бога, Йоан, техният син, израсъл в пустинята и останал там до деня, когато започнал да проповядва.

Имен ден днес празнуват Захари, Захария, Захарина, Зара, Елисавета, Елза, Изабела, Хари, Светлозар и Светлозара. Честито!