Звездата от Евровизия – Крисия даде старт на музикалните изпълнения на сцената, послучай празника на гр. Септември, който традиционно се отбелязва в първата събота на едноименния месец. След участието на Крисия в небето над града бяха пуснати бели гълъбчета и пъстроцветни балони. После дойдоха минутите на народния певец Здравко Мандаджиев и неговата танцова група.

Точно в 19,30 часа Константийски епископ Яков и свещеници от Пазарджишката духовна околия отслужиха водосвет за здраве и благоденствие на жителите от община Септември.

05попове

След това на сцената се качиха кметът на Общината Марин Рачев, народният представител Даниела Малешкова, целият управленски екип, гостите – Стефан Мирев, областен управител, Георги Вардев директор на пловдивското подразделение на НКЖИ, под чиято юрисдикция е и септемврийската структура, общински съветници, кметове на кметства, директори на учебни заведения в Септември и други.

Най-напред приветствие към жителите на Септември направи кметът на Общината Марин Рачев.
„Преди 2 години ние се ангажирахме пред вас, че давайки подкрепата ви за екипът, който стои зад мен, ние нямам да спрем до последния си ден от мандата да работим за това Септември да стане едно по-добро място за живеене”, започна словото си Марин Рачев.

„Една година не спряхме да правим проекти, чрез които да можем да защитим финансови средства пред правителството, посредством държавни и европейски програми, така, че връщането на големия дълг, натрупан в предишните мандати да не се отрази на благополучието на града ни.
Така благодарение на целият този екип, който стои зад мен ние не се пречупихме пред спънките и трудностите които срещнахме по пътя си. А цялата увереност, която получавахме за да работим мотивирано беше основана на вашата подкрепа.

Без вас ние нямаше как да успеем да се справим чисто психологически с всички тези опити за саботажи от страна на определени кръгове от лица, които истерично по всякакъв начин чрез доноси от различен характер не спират да съботират намеренията ни, водени от една единствена цел, а именно да има какво да говорят по време на избори без да ги интересува, че това вреди на развитието на града ни”, обърна се към септемврийци кмета.

05крисия
„Благодарение на вашата подкрепа за г-жа Даниела Малешкова, сега с нейна помощ голяма част от проектите вече имат подсигурено финансиране и работата от тях вече се вижда по улиците на Септември.
Миналата година от тази трибуна ви обещахме, че ще обърнем града наопаки. Мисля, че вече никои не се съмнява в това и бъдете сигурни – това е само началото.

Сега на връх празника на града ни обещаваме от името на целия екип, че след това голямо разкопаване, което възрастните хора казват, че не го е имало от 60-те и 70-те години на миналия век, нашите улици ще станат по-хубави дори от тези в Пазарджик. Това го заявявам най-отговорно от тази трибуна”, обърна се към септемврийци Рачев.

„Благодаря и на г-н областния управител, че най-накрая в негово лице вече наистина имаме човек представляващ държавата, който стои и защитава интересите на кметовете. Той не е като предишните, дето си стояха по кабинетите и не се интересуваха какво става по населените места.
За Стефан Мирев няма голям или малък проблем – винаги ще се обади по телефона, ще се интересува или съдейства”, заяви градоначалника.

„И така, когато имаме стабилно правителство, което не дели общините на големи и малки, когато си имаме народния представител в парламента, когато областния управител не бездейства, когато има работещ екип в администрацията, няма как и да не се поздравяваме с успехи за това, което сме се ангажирали – наистина да направим Септември един хубав град.

Тук е момента да благодаря и на цялото ръководство на НКЖИ не само за това, че си спазиха поетия ангажимент, осигурявайки средства за рехабилитация на част от уличната ни мрежа, но и за това, че до края на годината са планирали да започне цялостна реконструкция на ЖП-гара Септември за да придобие облик, с какъвто е тази в Пазарджик.

Накрая, но не на последно място искам да благодаря и на съпругата си, която неотлъчно и винаги е стояла до мен и ме е подкрепяла в трудните моменти”, завърши под ръкоплясканията на присъстващите словото си Марин Рачев.
След него приветствие направи и народният представител от Септемврийско Даниела Малешкова.
„Изключително съм щастлива да ви поздравя по повод празника. Септември продължава да пише историята си и да променя облика си година след година и то към по-добро. И както каза г-н Рачев, а аз изцяло се присъединявам към неговите думи, когато сме единни, когато сме заедно, тогава резултата не закъснява. Тогава наистина градът ни ще стане едно по-добро място за живеене”, каза Малешкова.
След нейното приветствие водещият на програмата – Геро от „Господари на ефира“ прочете поздравителни адреси от името на премиерът Бойко Борисов, зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, външният министър и водач на листата на ГЕРБ в 13-ти МИР – Пазарджик Екатерина Захариева и президентът на страната Румен Радев.
На свой ред кметът на Общината Марин Рачев връчи на Симона Божилова грамота и парична премия за 3-тото й място в Националния конкурс „Моите детски мечти“ , раздел „Приложно изкуство“. Също така даде на кметовете благодарствени адреси, които да раздадат на хората, взели участие на доброволни начала при овладяването на големите пожари в септемврийско през това лято, както и на хората отзовали се в помощ на бедстващите при трагедията в Хитрино през отминалата зима.
По-късно програмата продължи с изпълненията на Владимир Ампов – Графа, Здравко и Катя от Дует „Ритон”, местния рапър Йоро и бг легендите от „Фондацията”.
Епилог на вечерта беше мощната и продължителна заря, която освети небето над Септември.