Разговорите в семейството са от изключително значение за подрастващите, смятат психолози от Пазарджик, които са на мнение, че родителите в голяма част са далече от преживяванията на децата си. Малките имат нужда от активна комуникация, за да разкрият своите проблеми. За нас те биха звучали маловажно, но не е така и за тях. Интересувайте се и от това, което децата ви правят в интернет, кои са там техните приятели и какво се случва с тях.

Напълно вероятно е, единадесет годишното дете, което се самоуби в Стрелча да се е страхувало да разкаже на родителите си за своите виртуални познанства и „предизвикателства“. Ако то е жертва на интернет игра, в много от случаите там, тези, които го подтикват към самоубийство го заплашват, че ще убият родителите или по-малки братя или сестри, сочи справка с идентични случаи.

Все още обаче не е напълно доказано, че детето е играло смъртоносната игра, която вече има доказани жертви в Русия.

„До този момент не сме установили как точно и при какви обстоятелства оръжието на бащата е попаднало в ръцете на детето. Категорично обаче можем да твърдим, че не е налице случайно деяние, т.е. не е налице нещастен случай, каквато беше една от версиите, а е налице самоубийство“, заяви говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова. Тя поясни, че късно снощи разследващите са прегледали телефона на детето и са установили в него видео файлове, от които категорично се установява, че 11-годишното дете е планирало самоубийството си, отправило е послание към родителите си и е поставило край на живота си.

„Това изключително тревожно обстоятелство мотивира главния прокурор да изпрати екип от психолози от Института по психология към МВР в Стрелча, защото трябва да се отговори на много въпроси. Трябва да се извърши психологическо изследване и да се работи с родителите на детето и с неговия роднински кръг и с неговите приятели и учители, за да узнаем как това 11-годишно дете е стигнало до решението да постави край на живота си“, коментира Арнаудова.

„За нас наистина са поставени много въпроси, затова и както ви казах, главният прокурор лично се ангажира, изпращайки психолози. За нас е изключително важно да узнаем защо това дете е стигнало до решението да постави край на живота си. Имало ли е външни фактори, които са му повлияли, бягало ли е от нещо, демонстрира ли нещо“, коментира тя. По думите й въпросите са важни не само за това разследване, а и за да се предпазят останалите деца.