Две версии за смъртта на 47 – годишния Наско Тонкев се родиха в зала 1 на Съдебната палата, в петъчния следобед. По време на делото за мярката за неотклонение на задържания вчера Лазар Влайков. Според прокурора Васил Малинов са събрани доказателства, че Глок-а се е озовал в детските ръце от ръцете на Влайков. Адвокатката му пък твърди, че покойният Тонкев лично е подал пистолета на 6 годшния Юри.

И двете страни са единодушни, че изстрелът е покосил Тонкев след като спусъка е натиснат от детето.

И прокурорът, и адвокат Панкова имат своите доказателства

Малинов се позова на свидетелските показания на детето дадени в Синята стая, където то твърди, че оръжието му е подадено от чичкото с черното кожено яке, а категорично е установено, че по време на тържеството в нощта срещу 1 септември, в ресторант „Градина“, където нелепо бе убит Наско Тонкев, единственият с черно кожено яке е бил Лазар Влайков.

Панкова е категорична, че ситуацията била друга. Детето водено за ръка от баща си отшло да види пистолета, който в този момент Влайков подавал на Тонкев. Хлапето казало: Я, да го видя. Тонкев му го подал, а минута по-късно то произвело смъртоносния изстрел.

От съда адвокат Панкова поиска мярка за неотклонение подписка. Крайното решение на съдията обаче бе „домашен арест“, тъй като няма опасност Лазар Влайков да се укрие, нито пък да упражни влияние върху свидетелите. Причина, която надделя за това бе и фактът, че баща му е инвалид и живее на един и същи адрес със семейството на Лазар.

Прокурор Васил Малинов заяви, че още веднъж подробно ще се запознае с определението на съда и тогава ще реши дали да обжалва мярката за неотклонение, в законовия тридневен срок. Той поиска от съда тя да бъде „Задържане под стража“.