Ана Гройс, PZdnes.com

Лято 2017 вече е към своя край. Повечето от нас вече приключиха с морските приключения за тази година, но за тези от вас, на които все още им предстои есенна морска почивка даваме идея за едно приказно място, „сгушено“ в гората край Приморско, което си струва да посетите. Може пък и да го планирате за следващото лято, защото Беглик Таш или „българския Стоунхендж“, както го наричат ще ви остави безмълвни пред многовековната история на древното светилище.  Мегалитният комплекс се намира на 15 мин. път с кола от Приморско. Открит е скоро – едва през 2003 година.

Свързва се с култа към плодородието и Богинята – Майка. Предполага се, че е изграден през 14 в. пр. Хр. и е функционирал до 4 в. сл. Хр. Мегалитното светилище е разположено в горска територия и остава скрито за минувачите. В непосредствена близост е до най-високия връх в околността – връх Китка и съвсем близо до устието на река Ропотамо, на най-високата част на Маслен нос. Обхваща площ от 6 дка, а входът е от югозапад. Досега централната площадка на светилището е най-добре проучена. Тя е леко издигната над околния терен и в нея са разположени в кръг с диаметър 56 м скални елементи, които са служили за извършване на ритуали, свързани с лятното слънцестоене. Мястото на всеки един камък не е случайно. И до днес не е известно по какъв начин тези внушителни канари са поставени в дадена композиция.

11беглик

Непосредствено до входа на „комплекса” по скална пътека се стига до каменно „брачно ложе   – предполага се, че тук жрецът и жрицата са почитали Бога Слънце и Богинята Майка. По-нататък са композициите Жертвеник (с издълбани в него четири ями, в които са изливани четирите свещени течности – вода, вино, мляко и зехтин), Тронът, Свещената Площадка, Плеяди, Апостол Таш, представляващ гигантски скален къс с форма на обърнато сърце, който се крепи само на две точки. Зад тях се виждат астрономически часовник, направен от 16 плоски кръгли камъни, разположени около скална площадка с обелиск в центъра. 7 от тях стоят на първоначалните си места и до днес, останалите липсват вследствие на земен трус или друг природен катаклизъм.

11беглик1

Ще останете безмълвни и пред огромния долмен, представящ Свещената пещера или къщата на оракула, където според сценария на орфическите мистерии Богинята Майка ражда сина си Бога Слънце. На едно от дърветата израснали тук десетки хора са закачили своите желания. Тук се намира и Лабиринта – пътя на изпитанието. Лабиринтът има два изхода – ляв и десен. Предполага се, че през него са преминавали „непосветените” в стремеж към духовно извисяване. Едно от изпитанията по пътя към изходите на лабиринта е преминаването през тесен скален процеп. Процепът е с височина 6 м и широчина около 50 см, ориентиран изток-запад и изобразява символичния вход към подземния свят. Той не пропуска всеки – по-пълничките нямат шанс да надникнат в „долната земя“ и да почерпят от мъдростта на предците, защото в източния край проходът съвсем се стеснява.

11беглик3

Източната част на кръга се заема от три „менхири” (големи заоблени камъни). На върха на най-високия от тях е изсечена „божествена стъпка” с дължина 0,6 и ширина 0,34 м. Същата „божествена стъпка” откриваме в срещуположната южна точка, в подножието на скалната тераса. Божествените стъпки маркират най-вътрешното свещено пространство, определено само за посветените да участват в мистериите.
Освен храм, мястото е било и календар, и часовник. Календарът показва моментите на равноденствие и слънцестоене като през специално издълбани дупки точно през това време от годината преминава слънчева светлина.

11беглик4

При археологическите разкопки са намерени глинени съдове, каменни оръдия на труда и оръжия, кремъци, монети и др.

Ето ви още една възможност да се срещнете с мистиката на древността – Светилището Скрибина край Крибул