Светофарът на кръстовището на ул. „Константин Величков“ и „Цар Освободител“ вече е монтиран и ще започне да работи преди първия учебен ден. Очакват се още малко документи, за да бъде въведен в експлоатация. В момента се правят и освежават пътните маркировки, които са в близост до училища и детски градини. Това се случва заради наближаващия 15 септември, когато децата отново ще поемат към класните стаи в цялата област.

13величков

На този етап са проведени и срещите на служители на „Пътна полиция“ с директорите на детските градини и школата на територията на областта, за да се напомнят основните правила за опазване на малчуганите от произшествия на пътя. Служителите на КАТ редовно провеждат и лекции в учебните заведения, при това не само преди началото на новата учебна година, а и през цялото време на обучителния процес.

Много злополуки с деца стават по пътя към и от училище. Рискът се повишава за учениците, които напускат началното училище и започват основното си образование. Тогава е възможно за пръв път да трябва сами да пресичат оживени булеварди, припомнят от полицията.

Ето някои съвети как да научите детето си на безопасно движение:

  • покажете му най-безопасния маршрут до училище. Това обикновено е този с най-спокоен трафик и най-малко улици за пресичане
  • научете го да ходи по тротоара, а не по платното
  • научете го да не играе с играчка докато ходи, защото може да я изпусне на платното и да се втурне след нея
  • обяснете му, за какво да внимава докато върви и го научете при пресичане да спазва простите правила: спри на бордюра, погледни наляво, после надясно, после пак наляво, ослушай се дали не приближава кола. Чак тогава премини!
  • напомняйте му, че трябв да пресича на светофар само когато свети зеленият сигнал
  • разяснете му опасностите при пресичане измежду спрели автомобили
  • служете му за пример

Много злополуки с пешеходци стават поради това, че водачите не могат да ги видят докато не стане прекалено късно. Този проблем е още по-сериозен през нощта и при лошо време.
Ако носите подходящо облекло, ще увеличите шанса да бъдете видян навреме, това важи и за детето ви. Такова облекло е с ярки цветове и флуоресцентни елементи за през деня и отразителни елементи за нощта. Отразителни елементи се продават под формата на самозалепващи се ленти, които лесно могат да се прикрепят към дрехи и училищни чанти.