Кръстова гора е разположена в Средните Родопи като се намира на около 60 км от Пловдив, на 40 км от Асеновград, на 6 км от село Борово. На днешния ден – Кръстовден, това е едно от най-оживените места в България. Всъщност още от снощи там са се събрали миряни, които се надяват, че пребиваването на високия връх ще им донесе изцеление или сбъдване на най-съкровените молитви.

Причината всяка година ежегодно в тази местност  да се стичат толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Много са легендите за това място като всяка от тях преразказва за някое сторено чудо.

В началото на комплекса от параклиси пред нас се разкрива църквата „Покров на Пресвета Богородица”, която е завършена през 1995 г. В ляво от нея се намира алея, стигаща до върха, на който е разпложен големият метален кръст. Около самата алея са пръснати  няколко параклиса, посветени на 12-те апостола.

Местните разказват следната легенда, която вероятно е и най-достоверната. През 1933г. Йордан Дрянков от село Ковачевица, Гоцеделчевско по прякор Йорданчо, както го наричали местните хора, пристигнал в село Борово. Той бил решен да се откаже от светските изгоди и да служи на Господ. Много често той получавал видения, като за едно от тях бил известен самия цар Борис III. Йорданчо прекарал една нощ на връх Кръстов и тогава му се разкрила историята на мястото.

Божият кръст

Някога много отдавна тук е имало голям манастир, в който е била съхранявана частица от Божия кръст. Преди това тази частица се е намирала в султанската съкровищница в Истанбул. Когато руският цар научил за това, веднага изпратил свои пратеници с богати дарове за султана, като подучил хората си, когато султана попита с какво да се отблагодари за скъпите и пребогати дарове на царя, хората му да поискат частицата от кръста Господен. Султанът се съгласил и отпратил руските гости, но когато майка му научила какво е сторил синът й, и как именно тази частица помагала на султана да държи народа си покорен, той изпратил потеря да преследва русите. Веднага щом научили за подлите намерения на султана, русите се отклонили от пътя си за да заблудят турците и се насочили към Средните Родопи. Така попаднали в манастира на Кръстова гора и предали на монасите ценната частица с обещанието, че ще се върнат за нея. Когато научил историята, цар Борис решил да подари на манастирската обител голям метален кръст, който бил издигнат и осветен през 1939г.

14krastovden11

Друга легенда разказва за бял гълъб, който при освещаването отвел всички до все още неразкритото аязмо с чудодейна вода. Над него е издигнат втори метален кръст, както и малък параклис от дарители.

В настоящия момент манастирът е мъжки. Няколко монаха и техните послушници обслужват манастира, като същевременно с радост отговарят на всички възникнали въпроси на миряните по време на посещението им на светата обител. Ако решите да останете да пренощувате комплекса разполага със 120 места за нощувка.

Мястото е било важно за местните хора още по времето на древните траки

Свидетелство за това е Караджов камък. Пътят започва от паркинга на манастира и трае около 2 часа в посока.

14караджов

Караджов камък се намира близо до с. Мостово, но най-точно може да се каже, че е близо до Кръстова гора. Именно от там започва и разходката до светилището. След като паркирате, трябва да се отправите по асфалтовия път вдясно от църквата и на около 200 метра в дясно има черен път. От паркинга на манастира до подножието на Караджов камък разстоянието е точно 5 км, а общо отива и връщане ще ви отнеме около 3 часа – 3 часа и половина. Когато добавим и поне час за разглеждане на самото светилище се оказва, че трябва да отделим поне 5 часа, за да се насладим на това прекрасно приключение.

Важно е да се отбележи, че Караджов камък се намира в защитена местност в резервата Кормисош, заобиколен от прекрасна природа и красиви панорамни гледки, на които ще се насладите разхождайки се до платото. Караджов Камък е скално плато, като интересното при него е, че в процепа между 2 от скалите е попаднала голяма канара, наречена Караджов Камък. Процепът е с височина около 20 метра, като изкачването му е една от атракциите, които ще срещнете по пътя до покоряването на поредното приказно място в Родопите. Това е и единственият подход към върха. Местните го наричат Боаза. От подножието на платото до неговия връх ви водят 2 дървени стълби, с метални парапети до тях. На върха дори има останали следи от стъпала издълбани в скалата, но от тях е запазена само малка част, защото се предполага, че са изветрени. Звучи много лесно и удобно, но повярвайте ни не е точно така. Изкачването е лесно и бързо, но слизането е предизвикателно и трябва много да се внимава.

Караджов камък предизвиква интереса на археолозите от много години, но едва 2004 година са напрвени проучвания на местността. Археологът д-р Иван Христов прави няколко сондажа в ниското на платото и открива множество фрагменти керамика, които датира от Ранножелязната епоха или по-конкретно от VIII – VI в.пр.Хр. Тази датировка съвпада с присъствието на траките в тази местност и светилището се свързва с тракийското племе Беси, които са обитавали тази част на Родопите по това време.