За 20 октомври беше отложено съдебното дело срещу Николай Янков от Пещера, заради не явяването на ключов свидетел и противоречия в показанията на присъствалите на заседанието днес Иван Янков и Недялко Янков.

Николай Янков е обвинен, че на 26 септември миналата година е подпалил бащината си къща, а в резултат на това пламнали и двете съседни постройки, в които живеели негови роднини. Огънят унищожил покъщнина за 21 000 лв.

За да даде показания пред съда от Кърджали пристигна племенникът на Янков – Иван, който в момента работи като дървосекач. Във въпросния ден, той стоял на двора, заедно със свидетелката Анка Топалова и пиели кафе. Часът бил около 12.30, стана ясно по-късно. Иван Янков е син на сестрата на обвиняемия, но през цялото време вместо „вуйчо“, наричаше Николай – „чичо“. Това бе преглътнато от съдебния състав, прокурора и адвокат Радка Кръстева, която се яви като служебен защитник на Николай Янков.

Къщите се водят на адрес ул. „Пирин“40 и според Иван в най-отдалечената от тях живеел той със съпругата си, когато чичо му излязъл от затвора го прогонил и пожелал единствен да обитава имота, собственост на баща му. Докато описваше местонахождението на помещенията в колибите, Иван заяви, че още от сутринта съседът им Тунджай казал, че в махалата ще има пожар. Той се оказал пророк, защото по обяд Николай Янков сбъднал предстаказанието му, по думите на свидетелите.

Тъй като 26-годишният Иван трудно боравеше с българския език, се наложи на няколко пъти да пояснява това, което има да съобщи пред съдия Ирина Джунева. Особено сложно се оказа описанието на изгорелите имоти, които „ту бяха долу, ту бяха горе. На втория етаж и в салона, и на стълбището.“ Съдия Джунева предложи на свидетеля да нарисува разположението на колибите, но Иван отказа с мотива, че е неграмотен и заради това не може да рисува.

Впоследствие се оказа, че между показанията дадени в съдебната зала и тези пред полицията в деня на пожара има несъответствия. Това наложи вещото лице по делото да направи нова експертиза, за да се установи дали е възможно да лумне такъв сериозен пожар от празна стая, в която е имало само едно легло. Също така трябва да стане ясно и дали матрак може да пламне от запалка, в рамките на няколко минути.

Вторият свидетел – Недялко Янков, поясни, че се опитал първо да спаси телето и кокошките в пламналите къщи, но тъй като не успял, се включил в потушаването на пожара. Когато пристигнали пожарните колибите вече били изгорели, а заедно с тях и имуществото на роднините на Янков – телевизори, печки, мебели и дрехи. По думите им, всичко в техните домове било „чисто ново“.

На днешното заседание не се яви свидетелката Анка, с която Иван пил кафе на двора, когато избухнал пожара. Присъстващите в залата жители на квартала, заявиха, че тя е във Франция и няма да се върне. Това наложи искането на съдия Джунева – ОД МВР да извърши проверка дали Анка Топалова е напускала страната и кога, а също така да се издири адресът ѝ, за да бъде призована за делото.

Обвиняемият Николай Янков има диагноза „Шизофрения“, той е кримнално проявен и лежал в затвора. Но в момента не приема никакви лекарства, твърди, че не са му нужни и живее на улицата. Пред журналисти, той заяви, че би могъл да обвини роднините си, че те са подпалили къщата, но не иска. Каза, че е невинен и сега спи на улицата, защото вече няма дом.