След тържествена церемония в двора на школото учениците от СУ“Георги Брегов“ в Пазарджик влязоха в класните стаи. Трепетът на първия учебен ден се усещаше от учители и ученици, родители, баби и дядовци дошли, за да бъдат съпричастни с децата. Особено ясно вълнението бе изписано на личицата на първолаците, които нетърпеливо очакваха да видят своите чинове, дъска и учебници.

15деца-1-1

Преди да стигнат до училищния праг обаче, всеки от тях е участвал в избора на раница, маратонки, дрехи и дориприческа за този ден, споделиха родители. Повечето от децата са получили своите вещи от магазини в Пловдив и София, тъй като пазарът в нашия град е наводнен с нискокачествени китайски стоки, които на всичкото отгоре са и скъпи, разказа майката на първокласник и добави, че раницата му е купена от пловдивския „Джъмбо“. Най-евтините ранички там били на стойност от 19 лева, а най-скъпите стигат и до сто.

Те притежават екстри като светлоотразителни жилетки, очила, та дори и зарядно за телефон.

Децата сами избират това, което ще им бъде нужно, като много се влияят от рекламите по телевизията, разкаха още родителите.

15деца1-2 15деца1-3 15деца1-4 15деца1-5 15деца-1-ви

Приветствие към учениците от всички класове в СУ“Георги Брегов“ най-напред поднесе директорката Добринка Райкова, а след това председателката на училищното настоятелство. В поздравите се включиха и самите първокласници. Чуйте част от изпълнението им – ТУК

15деца1-6

Ето така удари и първият за учебната 2017/18 г. звънец в двора на училището, а първокласниците бяха поведени от своята директорка към училищния праг. – ТУК

В класните стаи вече бяха подредени учебниците, а заедно с децата, в празнично подредените помещения се озоваха и родителите.

15деца515деца6

Учителките представиха своите изисквания към децата, обясниха с какви помагала и учебници ще се работи през тази учебна година.

15деца2-1

Отново ви срещаме с класа на Мариана Проданова, децата получиха от нея своята учебна програма, а тя запозна родителите на второкласниците с учебниците и помагалата, които ще им бъдат нужни през първия учебен срок. Чуйте – ТУК

15деца2-3

СОУ „Георги Брегов” е достоен наследник и продължител на откритото през 1864г взаимно училище към църквата „Св. Арахангел” в квартал „Чиксалън” в Татар Пазарджик. Пръв учител става Тома Попович. До Освобождението (1878г) училището се помещава в двора на църквата. Нова сграда е построена към 1890 – 1891г до Втора градска лечебница и носи името „Св. Арахангел”. Учениците му са около 200, разпределени в отделения, средно по 40. Учителите вече са 5 – 6, завършили педагогическо образование.

На свое заседание от 18 май 1921г Татарпазарджишкото училищно настоятелство взема решение основното училище „Св. Арахангел” да се преименува на „Георги Брегов” в чест на щедрия дарител, който развива активна благотворителна дейност. Купува къща в Татар Пазарджик и я предоставя на градската управа за създаване на болница и обзавеждането й. На Пазарджишкото училищно настоятелство Георги Брегов завещава воденицата си в с. Кьосе Муратово /дн. с. Братаница/ в полза на българските училища в града. За издръжката на български студенти в чужбина, той дарява облигация от 1000 рубли от Руския източен заем на Българското културно – просветно дружество „Напредък” във Виена.  Именно това става причина датата 18 май да се чества като патронен празник на СОУ „Георги Брегов” гр. Пазарджик.

В периода 1955 – 1960 г. става известно с приложението на диференцирания подход в обучението и е посещавано от учители от цялата страна. Триетажната сграда на училището е завършена през 1968г. Разполага с 33 учебни стаи, конферентна зала, физкултурен салон и работилница.

От учебната 1989/ 90 година в училището са открити и профилите „Музика” и „Хореография”. Обучението осъществяват В. Терзийска, Т. Щерева, Цв. Аврамова. М. Пепелянкова, З. Атанасова, Цв. Христова, Н. Несторова. Изградени са училищни музикални формации. Те участват в множество регионални, национални и международни фестивали и конкурси и са носители на различни отличия.

От 2003/04 учебна година в СОУ „Георги Брегов” се приемат ученици в профил „Природо – математически”, а от следващата година и в профил „Хуманитарен”.

От 1992г ежегодно се издава училищен вестник.

По случай 130-годишнината от основаването на училището (1995 г) върху сградата му е поставен релеф на Георги Брегов.

И така, на добър час! Спорна и успешна учебна година!

15деца-3 15деца415м15добринка