Обединени земеделци и партия “Никола Петков” отбелязаха 70 години от убийството на земеделския лидер, политик и държавник

Обединени земеделци, партия “Никола Петков” и представители на партии от демократичната общност се поклониха пред живота и делото на земеделския лидер Никола Д. Петков – водач на обединената опозиция в VІ Велико народно събрание.

На 23 септември – денят на неговото убийство от комунистическите палачи, в столичния храм “Св. Седмочисленици” бе отслужена панихида. На възпоменателното събитие присъстваха председателите на Обединени земеделци Петя Ставрева и на партия “Никола Петков” Борислав Алексиев, членове на националните ръководства на двете организации, земеделци, симпатизанти и граждани.

Събитието уважиха народният представител от ГЕРБ Христо Гаджев, Жаклин Толева – председател на Български демократичен форум, Илиян Матеев от ПП ВОЛЯ, Корман Исмаилов – зам.-председател на НПСД, Красимир Сираков от градската организация на СДС и Цоньо Ботев – зам.-председател на Движение Демократично действие.

“Днес почитаме Никола Петков – една изключителна личност в българската история, борец за свобода и независимост. Преди 70 години той пое по пътя на безсмъртието. Никола Петков е пример за вярност към България и за това как се отстояват идеите на най-българската организация –  земеделският съюз. Неговото убийство и репресиите на тоталитарната власт се оказват неспособни да заличат спомена и вдъхновението, което носи личността му”, заяви в словото си лидерът на Обединени земеделци Петя Ставрева.                                                                                                                                      Тя призова земеделците и демократите, в хоризонта на българското председателство на Съвета на Европа, да следват примера на Никола Петков и да отстояват свободата и демокрацията. Защото за личности като него родината не е просто географско понятие, а кауза, битка за свободата и независимостта на българския народ. Нека всички ние – земеделци и демократи, да обединим усилията си страната ни да продължава своя европейски път на развитие и за достоен живот българските граждани, завърши словото си Петя Ставрева.

Георги Найденов от националното ръководство на партия “Никола Петков” говори за живота и делото на земеделския лидер. Той припомни, че борбата на Никола Петков за запазване на парламентарната демокрация е обявена от комунистите за контрареволюционна дейност. На 5 юни 1947 г. е снет депутатският му имунитет и още в сградата на Народното събрание той е арестуван. Касирани са и 23 депутати от опозицията, с което на практика представителството на опозицията в законодателната власт е разгромено, каза Найденов.

На 5 август 1947 година започва режисиран съдебен процес с измислени обвинения срещу него и на 16 август същата година е осъден на смърт чрез обесване по обвинение в шпионаж.                                                                                                                                  Смъртната присъда на земеделския водач Никола Петков е изпълнена около 00,15 ч след полунощ на 23 септември. Според решението на Народния съд врагът на отечеството трябва да бъде умъртвен чрез обесване. Найденов цитира архивни документи, според които големият демократ е убит зверски с чукове по главата, а след това провесен на въже.                                                                                                              С неговото убийство се слага край на опита за демократично развитие на страната и започва мрачното 45-годишно безвремие.

Има личности, които носят в себе си достойнството и Никола Петков е от тях. Защото да се противопоставиш на комунистическата власт, която погазва основни принципи на демокрацията и свободата, е достойнство. Неговата саможертва е пример за поколенията, заяви председателят на БДФ Жаклин Толева.

Обвиненията срещу Никола Петков, арестуването му в парламента и скалъпеният съдебен процес показват как не трябва да се постъпва с политическите противници, каза от своя страна зам.-председателят на Движение Български демократичен форум Цоньо Ботев.

След панихидата бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Никола Петков в градинката до храм „Св. Седмочисленици“.