Над сто хендсфрита са получили жители на областния град и областта, които от вчера насам са посетили „Пътна полиция“, за да направят регистрация или пререгистрация на автомобилите си, съобщиха за PZdnes.com – Мирослав Стоянов, говорител на ОД МВР – Пазарджик. Инициативата е национална и в страна общо 5000 водачи, които регистрират автомобилите си, ще получат безвъзмездно хендсфри.

Целта на инициативата е да обърне внимание на шофьорите, че разсейването по време на път е изключително опасно. Инициативата е на евродепутатите Емил Радев и Андрей Новаков. Тази година има намаление на броя на жертвите и ранените, но за да стане това тенденция, е важно да продължат общите усилия в тази насока. Разсейването на водачите води до тежки произшествия.

Миналата година има 245 загинали при пътнотранспортни произшествия с един автомобил, т. нар. самокатастрофирали. В повечето случаи тези инциденти са настъпили при разсейване на вниманието. Тази година за първите 8 месеца има 133 загинали в ПТП с един автомобил. Именно затова обръщаме внимание, че говоренето по телефона е една от причините за разсейване и загуба на контрол над управлението на автомобила.

Два са факторите, които влияят върху пътната безопасност – едното е качеството на пътя, което вече многократно е казвано, че е приоритет и се инвестира, а другото е поведението на самите водачи, заключи още той. 25 500 са жертвите по пътищата на Европа за миналата година, 135 000 са тежко ранените, тази статистика се променя към по-добро, но бавно, с 2% на година.

От днес, при регистрация на автомобили в пунктовете на Пътна полиция, има възможност плащанията на таксите да се извършват през ПОС-терминали. Това е една от мерките на МВР за подобряване на административното обслужване на гражданите. Усилията на ръководството на вътрешното ведомство са насочени осигуряване на такава възможност и по отношения на плащания на глоби за нарушения по Закона за движение по пътищата.