Седемдесет и седем годишният Христо Присадов от Добровница бе изправен пред съда днес, за да се вземе решение за мярката му за ноетклонение. В срок от три дененощия той бе задържан в ареста, след като в неделя вечерта, размаза с чук главата на 54-годишния си син. Предявено му е обвинение за умишленото убийство. Събраните доказатества по делото сочат, че Христо Присадов е направил самопризнания, а също така са били разпитани свидетели, налице е и оръжието, с което е било извършено убийството.

Преди да извърши убийството, Христо Присадов бил двукратно ударен от сина си Илия, който му е нанесъл два последователни удара в главата и рамото. Но според обвинението това не е довело до афект Христо, вместо това отишъл под сайванта и намерил чука. След това се върнал при сина си и го предупредил, че ако продължава да му налита ще го убие. Ето защо и му е предявено обвинение за умишлено убийство, каза прокурор Дима Ганчева. Когато Христо нанесъл поредицата от ударите с чук в главата на сина си, не е действал в състояние на афект, но е действал с умисъл. Последният удар е бил фатален, ако не е бил нанесен синът на обвиняемият е могъл да бъде спасен.

След като убил сина си Христо се изкъпал и изпрал дрехите си, което според прокурор Ганчева е сигурен знак, че се е опитал да прикрие деянието си. Това послужи като основание на обвинението да поиска най-тежката мярка за неотклонение „задржане под стража“. Съпругата на обвиняемия би могла да бъде обгрижвана от второто дете на семейството – дъщерята на Присадови.

Според адвокат Иван Главчев, убитият е упражнявал системен тормоз не само върху родителите си, но и спрямо сестра си, която живее на втория етаж на бащината си къща. В показанията на клиента му Христо Присадов, пише, че той дори не е разбрал, че синът му е починал. Дори се върнал да го завие, защото той въпреки многото удари все още дишал.

Пред съдия Ирина Джунева Христо Присадов призна вината си и пожела да се върне в дома си, при жена си. Сгреших, признавам, не съм очаквал такова нещо. – заяви той.

Окръжен съд – Пазарджик остави без уважение искането на Окръжна прокуратура – Пазарджик за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на 77-годишния Христо Присадов и постанови „Домашен арест“. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 23 септември е убил сина си.

Съдът счете, че е налице обоснованото предположение, че обвиняемият е извършил вмененото му деяние, но прецени, че няма реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, в предвид възрастта му и заболяването на съпругата му.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 3-дневен срок. Делото е насрочено за 5 октомври.