Октомври ще започне почти лятно и ще завърши със зимно време, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Максималните температури през месеца в България ще бъдат между 20 и 25 градуса, а минималните, между 0 и 5 градуса.

Първите дни на октомври ще бъдат слънчеви и топли. Все пак сутрин ще бъде по-хладно, а на отделни места в котловините ще се образува и слана. Към 3 октомври температурите ще се повишат, но и облачността ще се увеличи. В периода 4-7 октомври ще има валежи и чувствително захлаждане. До 10-и времето ще остане облачно, с голяма вероятност за валежи.

От 10-и до 13-и ще бъде по-хладно, но пък слънчево. От 14-и леко ще се затопли, но ще има и условия за валежи. След 15-и октомври времето ще е по-спокойно, с повече слънчеви часове около и след обяд и с ниска облачност или мъгла сутрин. Към края на второто десетдневие температурите обаче ще се понижат чувствително.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в югоизточните райони – между 60 и 90 л/кв.м, а в планините – от 80 до 100 л/кв.м. Фазите на луната през октомври са: 5-и октомври – пълнолуние, 12-и – последна четвърт, на 19-и – пълнолуние, а на 28-и октомври – новолуние.