Масово нападение от чемширен молец (Cydalima perspectalis) унищожава голяма част от растенията в България. От миналата година се забелязва масово нападение от т. нар.чемширов молец, който се предполага, че е дошъл от Румъния и вече навлиза във вътрешността на България. Колкото по-рано се забележат нападенията и по-рано започне борбата, толкова по-висок е шанса да се спасят чемширите. Молеца по чемшира (Cydalima perspectalis) има две или три поколения годишно, но в зависимост от температурите може да развие и четвърто.

Видът презимува, като ларва здраво захваната за листата обвита, като с коприна пашкули. Пеперудата снася от 5 до 20 яйца от долната страна на чимшировите листа, от които се излюпват ларвите. Яйцата на молеца Cydalima perspectalis са 1 мм в диаметър, разположени под зелени ненагризани листа. Първите ларви които излизат от яйцето са дълги около 1-2 мм. Ларвите се хранят четири седмици и нарастват до около 35-40 мм. При какавидиране са 25-30 мм дълги, първоначално зелени с покафеняване надлъжни линии, след това по-кафяво. Размах на крилата на възрастни е 40-45 мм.

Два варианта са наблюдавани – най-разпространеното е предимно бял, а другият е изцяло светло кафяво.Гъсеницата на този молец изяжда листата на чемшира и оставят само най- твърдата вътрешна част,но могат да атакуват и кората, което причинява изсъхването и умирането на дърветата. Общото обезлистване, също причинява смъртта на растенията.

Синтетични инсектициди (циперметрин, делтаметрин) са ефективни, но трябва внимателно да се пръска също и вътре в храста, както и отдолу на листата. Прилагането на тези инсектициди трябва да се прави вечер, където има домашни пчели или полезни насекоми, за да се сведе до минимум отрицателното въздействие. В чемшира живеят доста полезни насекоми, главно паячета.Bacillus Thuringiensis е бактерия, която произвежда специфични за насекоми ендотоксин която перфорира чревната лигавица гъсеници, което води до парализа и смърт.

Ръчно премахване на ларви може да бъде ефективна мярка за контрол, ако се повтаря на всеки 2-3 дни. Относително ефикасен метод е обливането на нападнатите растения със силна струя вода, която отмива напълно ларвите, и отчасти яицата. Чемширения молец се привлича от ултравиолетови лампи – тези, които се слагат в градините за унищожаване на комарите. Химичната борба се провежда с инсектициди, като Нуреле Д 7 мл,Фюри 5 мл, Децис 2,5 -5 мл, Вазтак нов 3 мл на 10 л. вода, когато растенията са силно нападнати може да се смесят два препарат например Нуреле 7 мл + Фюри 5 мл на 10 л. вода, като задължително се прибавя прилепител, тъй като листата на чемшира са гладки и ако няма прилепител разтвора няма да се зъдържи, а от там и действието му се намалява.