За 13.30 ч. днес е насрочено поредното заседание по делото образувано по обвинителен акт на ОП – Пазарджик, срещу тримата подсъдими Васил Атанасов, Джемал Аликов и Фернандо Ферари. Срещу тях са повдигнати обвинения за това, че на 21.12.2015 год. са извършили въоръжен грабеж и са откраднали злато и вещи на обща стойност 56 704,59 лв. и са причинили на Тодор Н. средни телесни повреди.

Джемал Аликов е на 31 г. от гр. Пещера, Фернандо Ферари е на 39 г., роден в Аржентина, понастоящем испански гражданин, живущ в гр. Барселона. Те бяха задържани двадесетина дни след като извършиха обира на 21 декември 2015 г., а малко по-рано бе установено местоположението и бе задържан третият участник – Васил Атанасов, на 56 г. от Пловдив.

До момента е установено, че на 21 декември 2015 г. в гр. Пазарджик, Аликов и Ферари в съучастие с Васил Атанасов, и с още едно неизвестно лице, като съизвършители, са отнели чужди движими вещи – мобилен телефон, златни накити и 20 000 лева, от офиса на двамата братя – Спас Спасов  и Тодор, чрез използване на сила.

Дейците са били въоръжени и при извършване на грабежа ранили единия от братята в крака, а другия в ръката и крака. След това четиримата се укрили. Васил Атанасов е бил задържан на 30 декември 2015 г. в гр. Пазарджик и на 2 януари 2016 г.  съдът му наложил постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.  Той е осъждан многократно.  Джемал Аликов и Фернандо Кастро  са задържани на 7 януари 2016 г. в гр. Пловдив.

Двадесет минути след извършването на въоръжения грабеж, по време на който бяха простреляни двамата мъже и откраднати 23 500 лв. и злато за осемдесет хиляди лева, тримата извършители се натоварили на колата на единия от участниците – Васил Атанасов и тръгнали към Пещера. На входа на града автомобилът бил спрян за проверка от автопатрул. Двамата полицаи поискали личните карти на мъжете и още преди да предприемат други действия, водачът подкарал колата и избягал от подгонилата го патрулка.

Тримата пасажери не са се върнали на другия ден да търсят документите си за самоличност. Те наели апартамент в Пловдив, в който са пребивавали почти до момента на своето задържане. Никой от тях не го е напускал дори, за да отиде до магазина.

За разплитането на кълбото по случая са помогнали и двама свидетели, един от които е поискал да бъде анонимен. Пред тях Васил Атанасов е споделил плановете си за грабежа, а след като той бил извършен Джалил търсил помощ за набавяне на фалшиви документи за самоличност, за да излязат зад граница.

Съдия по делото е Александър Александров.