На 28 октомври Пазарджик ще бъде домакин на първото издание на TEDxPazardjik под наслов “Мисли глобално, действай локално”, съобщи днес председателят на Съвета за младежка политика – Александър Иванов.

TEDx е най-популярният международен формат за споделяне на идеи и опит, разказване на истории, представяне на възгледи и теории. Конференцията събира на едно място ярки умове, говорители, които се качват на сцената с една и съща цел – да мотивират публиката, да я срещнат с нови гледни точки и да разпалят смислена дискусия.

ТЕDx е програма с местни самостоятелно организирани събития. ТЕD е платформа, която вече над 25 години дава възможност на световно известни учени, дизайнери и културни иноватори да споделят своите идеи. Целта на събитието е хората да споделят своите идеи, да предствят нещата, с които най-много обичат да се занимават и  да вдъхновят околните да последват своите мечти.

Подобно събитие ще се проведе за първи път в Пазарджик, а за целта се издава лиценз от световната ТЕД организация, която одобрява и следи изпълнението на събитието. Гост-лектори ще бъдат професионалисти в сферите на предприемачеството, спорта, дизайна, изкуството и други.

Само още две неправителствени организации в страната имат право да организират ТЕDx събития, поясни Александър Иванов, за нас е чест, че получихме лиценз и вече можем да извършваме тази дейност.

Началото на срещата на 28 октомври е в 10.00 часа, в ДКТ “Константин Величков”  – Пазарджик.