Поредица от публични събития ще бъдат проведени в област Пазарджик по повод предстоящото председателство на страната ни на Съвета на ЕС и 10 години от членството на България в ЕС.

Те са част от предвидените дейности по реализацията на Работната програма на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2017 г. Инициативата е на Министерството на Българското председателство в партньорство с областните администрации и общините, в които ще се реализират събитията.

Ще бъдат проведени срещи-дискусии на тема: „Десет години членство в ЕС. Европейските политики за селските райони на област Пазарджик – диалог и партньорство за развитие.“

Първото събитие е на 12 октомври в община Сърница, на 9 ноември в община Панагюрище и на 16 ноември в община Лесичово. Втората част на събитието предвижда посещение на малко или средно предприятие в посочените общини, в което са реализирани инвестиции с подкрепата на ЕС.

Срещите ще бъдат откривани от областния управител, в тях ще вземат участие представители на ОД „Земеделие“, Държавен фонд „Земеделие“ и Областна служба за съвети в земеделието. Концерти, изложби, дискусии и викторини ще бъдат проведени и в четири читалища в областта – в гр. Пещера и в селата Юнаците, Драгиново и Оборище.

Целта на тези комуникационни инициативи е широката общественост да бъде информирана за ползите на Република България от членството в ЕС, да се провокира интереса на гражданите от различните населени места към представените теми, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. и възможните механизми за ефективно партньорство и постигане на общи цели на институции и организации. С цел по-широко регионално покритие комуникационните инициативи е определено да се провеждат извън областния град.