„Люлката на Салвадор Дали“ ще бъде тържествено открита за посещение утре в 17 ч. , в парк остров „Свобода“, съобщи кметът на Пазарджик – Тодор Попов на редовния си брифинг. Той бе поканил и нейните създатели – Светозара и Марин Кузеви.

Очарован съм от факта, че общината и г-н Попов осъзнават необходимостта от проекта „Люлките на художниците“, заяви Марин Кузев. Радвам се, че по време на целия процес на изработка на втората люлка при нас идваха непознати хора, които се интересуваха от това, което правим. Проектът се случи пред очите на хората. За мен проектът има образователна цел и е важно това, да накараме децата да влязат в търсачката на Гугъл и да видят, кой е Салвадор Дали? Да разберат нещо повече за Ван Гог. – добави Кузев.

Реализирахме една смела, провокативно – артистична идея, която има за цел да задоволи и по-претнциозните хора, които се вълнуват от изобразително изкуство. Стенописите на люлката на Салвадор Дали са на академично ниво.

Първоначалният замисъл на творческия тандем е бил да се направят три люлки, като третата е на Пикасо. Тази част от проекта засега остава само замисъл, но е възможно да бъде реализирана през идната година. Дали и Винсент Ван Гог, както и Пикасо са били избрани, тъй като са най-близки до съвременните възприятия за изкуството.

Марин Кузев призова гражданите на Пазарджик да пазят културните си придобивки и да бъдат горди, че имат възможност да живеят в град, който цени своите творци.