Ана Гройс, PZdnes.com

Октомври, месецът, в който вече 16 години подред отдаваме нужното внимание на борбата с едно от най-коварните заболявания на нашето съвремие – рака на гърдата. В Пазарджик отдавна стана традиция през есенния месец да насочим вниманието си към навременната профилактика на това заболяване, което според статистиката е едно от най-често диагностицираните заболявания сред жените. И тази година, за 12-ти пореден път кампанията в Пазарджик е под патронажа на кмета на общината Тодор Попов.

12чергарова1

„Радвам се, че толкова време сме заедно и подпомагаме жените в Пазарджик да полагат грижа за своето здраве. Един човешки живот да сме спасили за тези години, си струва усилието“- категоричен бе Попов.

Тази година прегледите в кампанията ще се осъществяват със собствен, модерен, мобилен ехограф с термо видеопринтер. Припомняме ви, че новата техника беше закупена и предоставена през пролетта след дарителска кампания, инициирана от пазарджишкото „Сдружение за онкоболни и приятели”  и подкрепена от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. И това не е всичко. Организаторите на Плюс фестивал тази година също избраха да подкрепят Онкоцентъра в Пазарджик. Общинският съветник и председателят на съвета за младежка политика Александър Иванов предостави на Центъра напълно окомплектована мултимедия.

12чергарова2

По традиция на откриването на кампанията, дейността на онкоцентъра беше представена с вълнуващ видеофилм, а всички присъстващи и приятели на сдружението получиха грамоти и подаръци от управителя на Центъра Мария Чергарова.

А иначе, тазгодишната кампания стартира с образователна инициатива и лекции на теми: „Рак на яйчника – диагностика и съвременно лечение” и „Основни насоки в развитието на медицината в близкото бъдеще”, с гост лектор д-р Томова. А безплатни, профилактични прегледи в Центъра ще провеждат д-р Копев – хирург, дерматолога д-р Методиева, рентгенолога д-р Благова и онко-гинеколога д-р Досева.

По данни на „Сдружение за онкоболни и приятели“ по време на кампанията миналата година са прегледани 1526 жени от 47 населени места в областта. Две от тях са диагностицирани с рак, а при 29 е открита патология.