17залист

Това интересно и красиво растение може да се срещне и с имената миши трън, миши чемшир, самодивски чемшир, сладка метла, месарска метла, залист, бодилка, див чемшир. Негови наименования на латиница са Butchers broom, Kneeholy, Knee Holly, Kneeholm, Jews Myrtle, Pettigree, Hares apple.

То се крие в буковите пояси на резерват „Купена“, а малките червени топченца остават върху вечно зелените листа чак до средата на януари. В миналото било ползвано като декоративна украса за Коледните празници.
Името ”месарска метла”  идва от това, че малки букети от растението са били използвани, за почистване на дъски от частичките, останали след рязане на месо. Била е използвана, за предпазване на месото от наяждане от мишки.
Растението не е защитено у нас от Закона за биологичното разнообразие. Но ограничените му запаси, провокират ежегодни заповеди на министъра на околната среда и водите, които забраняват събирането на растението, освен за лични нужди. До 1 килограм е разрешеното количество корени и коренища от залист, които могат да се събират за лични нужди.

Подезичния залист (Ruscus Hypoglossum) е многогодишно вечнозелено тревисто растение. Принадлежи към семейство Аспарагусови (Asparagaceae). Има хоризонтално коренище и слабо развито стебло, достигащо височина 60 см. Листата са разположени срещуположно върху стъблата. Имат заострено-елипсовидна форма, кожеста текстура и дъговидни листни вени.

 

Разпространение на Подезичен залист
Това растение се среща в сенчестите широколистни гори и храсталаци на предпланинските и ниските планински райони в България. Подезичният залист е разпространен и в Централна и Югоизточна Европа.
Използваема част на Подезичен залист
В медицината се използва кореновата система на растението и неговите клонки с листата.
Химичен състав на Подезичен залист
В корените се съдържат: бензофурани, стероидни сапонини.
В надземната част на растението се съдържат: левцин, изолевцин, аспаргинова киселина, глутаминова киселина, рамноза, глюкоза, арабиноза, метионин, аланин, калций, магнезий.
Приложение на Подезичен залист

 

Отвара от растението помага при метаболитни нарушения, артроза, артрит, подобрява здравословното състояние на вените, а също така е и диуртично средство. Растението се използва и за производството на хранителни добавки.
Внимание! Подезичен залист не бива да се използва от бременни и страдащи от високо кръвно налягане!