Уважаемо ръководство на община Септември, изключително неприятно ми е да влизам в публичен дебат по медиите с вас и то принизен до такова махленско ниво. Неприятно ми е, защото с тона си вие унижавате не само себе си, но и общината като институция, в която трябва да вярват и уважават жителите на община Септември.

С поведението си срещу инакомислещите вие не само показвате безсилието си, но и погазвате основни човешки права и демократични норми на управление. Приемете, че хората от община Септември имат право на мнение и имат право да питат. Имат право да ви търсят отговорност, защото вие сте там, където сте, благодарение на тях. Не го забравяйте.

Имат право да ви поискат сметка, защото плащат данъци в тази община, защото живеят и работят тук и тук отглеждат децата си. А вие сте длъжни да им отговаряте, а не да ги наричате „платени”. Те не са ви крепостни селяни. Имат право да критикуват и протестират, когато са недоволни и когато усетят несправедливост и злоупотреба с доверието им. Община Септември не ви е частно дружество.

В тази връзка, като общински съветник в органа за местно самоуправление и като председател на БСП в област Пазарджик, бих искала да направя няколко уточнения по повод публикувани „предположения” и свободни интерпретации, граничещи с клевети, изразени от зам.-кмета на община Септември г-н Явор Митев.

На твърдението, че служебното правителство е забавило умишлено финансов оздравителен заем към община Септември, за да бъдат изплатени задължения на определена фирма, бих искала да припомня на г-н зам.-кмета, че Министерство на финансите в този период се оглавяваше от г-н Кирил Ананиев, който заемаше поста зам.-министър в правителството на „Борисов 2”, както и в настоящото правителство на ГЕРБ „Борисов 3”. Още нещо – зам.-министър на финансите в служебния кабинет е г-жа Маринела Петкова, която заема същия пост и в кабинетите „Борисов 2” и „Борисов 3”.

Може би искате да кажете, че министри на ГЕРБ умишлено саботират общината ни, управлявана от ГЕРБ? Щеше да е смешно, ако не бeше жалко. Всякакви изсмукани от пръстите препратки за финансово спонсорство на БСП от определената фирма за предизборна кампания ‘ 2017 са подсъдни. Наясно съм, че компрометираното управление на община Септември си търси оправдания, но е време властта в нашата държава да се научи да носи отговорност за действията и бездействията си и за лъжите, зад които се крие. Лично аз подкрепям всеки нарушил закона и извършил доказана нередност, независимо от статуса, който има и от поста, който заема, да носи своята отговорност.

С това отговарям на редица от въпросите, с които се обръщате към мен и касаещи трети лица. Тази моя позиция обаче се отнася и към вас, като общинско ръководство. Надявам се, че компетентните органи ще си свършат работата относно всички сигнали, касаещи действията в община Септември. Поредното недопустимо деяние, на което станахме свидетели е изнасянето на документ – трудовия ми договор от архива на СУ „Христо Ботев“ Септември и публикуването му в социалната мрежа.

За пореден път грубо се погазва българското законодателство. Искам да подчертая, че договорът ми е отразен в Декларацията по чл.12 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси №РД 22-62/16.01.2009 от директора на училището Янка Кметска. Единствено само гордост и удовлетворение ми носи този „компромат“ – трудовият ми договор, чрез който съм имала възможност да обучавам стотици ученици в община Септември. А уважението, което получавам ежедневно от тях и родителите им е най-големия ми подарък! А безпомощността на Вас – опонентите ми е красноречива!

Независимо от всички ви опити неудобните за вас гласове, които търсят истината да бъдат заглушени и оклеветени, това няма да се случи. Дори да се опитвате да дискредитирате мен или мои близки, които обществото безспорно уважава и срещу които законът никога не се е произнасял за каквито и да било зависимости, аз ще продължа да питам. Ще продължа да настоявам да отговорите защо и как 11 фирми, регистрирани на 3 лица, на дублиращи се адреси, спечелиха за 13 млн. лв. без ДДС обществени поръчки?! Ще продължа да питам за всичко, което имат право да знаят жителите на община Септември, защото сте избрани да работите за тях и сте им длъжни!

Петя ЦАНКОВА, 

общински съветник и председател на Областната организация на БСП – Пазарджик